Kilometerskatten fortfarande vid liv

KORTNYTT. Regeringens ambition är fortsatt att hinna lägga fram ett omarbetat förslag på en vägslitageavgift för tunga transporter. "Jag tror att det kommer att komma under våren" säger klimatminister Isabella Lövin.

I den klimatfärdplan som Miljöpartiet presenterade i veckan finns införandet av en vägslitageskatt med bland de 142 punkterna. Hela godskedjan måste klimatoptimeras, enligt partiet, "vilket innebär att en differentierad avståndsbaserad skatt, en så kallad vägslitageskatt, måste införas på lastbilstrafiken".

Men frågan om en vägslitageavgift lever fortsatt även inom regeringen, enligt Isabella Lövin (MP), språkrör och klimatminister. Det är en viktig princip att de tunga transporterna betalar för den infrastruktur som man sliter på, påpekar hon. Regeringen satsar fortfarande på att kunna presentera ett nytt omarbetat förslag inom mandatperioden, under våren.

– Det som har varit knäckfrågan handlar om hur det drabbar där man inte har alternativ transportslag. Det är den frågan som man försöker hitta en lösning på, säger Isabella Lövin till Altinget.

När utredaren Vilhelm Andersson för ett år sedan lade fram förslaget på en vägslitageavgift för tunga transporter fick det hård kritik för att enbart vara en skatt på avstånd, som vare sig tar geografiska förhållanden eller klimatpåverkan. Regeringen meddelade snart att man skulle fortsätta utredningsarbetet, inom finansdepartementet.

LÄS OCKSÅ: Krav på klimathänsyn i ny km-skatt

 

 

Beslutskedja: Avståndsbaserad vägslitageskatt för tunga lastbilar

7/5
2015
10/10
2016
28/2
2017
20/9
2017
13/2
2018
20/3
2018
28/5
2018
28/5
2018
19/6
2018
30/8
2018
16/1
2019
17/4
2020

Forrige artikel SKL varnar – regeringens miljardsatsning kan slå fel SKL varnar – regeringens miljardsatsning kan slå fel Næste artikel Utlandssvenskar kan avgöra riksdagsvalet – men få röstar Utlandssvenskar kan avgöra riksdagsvalet – men få röstar
Överblick: Rymdstenar upphittade och reseavrådan förlängs

Överblick: Rymdstenar upphittade och reseavrådan förlängs

ÖVERBLICK. Reseavrådan utanför EU förlängs. Svensk-brittiska Astra Zenecas covid-19-vaccin kan vara ineffektivt för personer över 65 år. Rymdstenar upphittade och regeringens företagsstöd underkänns av branschorganisation. Läs Altingets överblick.