Svenska företag oroas över oviss brexit

FRIHANDEL. Att brexitförhandlingarna inte närmar sig en lösning oroar flera svenska företag.

Storbritanniens befolkning röstade i juni 2016 för att lämna EU-samarbetet. Än så länge har förhandlingarna inte resulterat i tydliga besked om vad som ska hända på handelsområdet efter att landet lämnat. Det är något som oroar svenska företag då flera exportberoende företag säljer till den brittiska marknaden.

Sex procent av skogsföretaget Stora Enso:s handel sker med Storbritannien. Företagets vd Karl-Henrik Sundström lyfte vid ett seminarium med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) just frågan om brexit och vikten av att förhandlingarna landar i en så bra situation som möjligt för båda parter.

– Det är viktigt att brexitförhandlingen sker så att det blir minsta möjliga skada, sade han.

Sundström tycker att dialogen mellan Storbritannien och EU går åt rätt håll men att den också måste få ta tid.

– Det viktiga är att England får tid att bygga upp kompetens. Tullklareringskompetens och tullokaler som inte finns i dag, sade han.

Svensk Handel också bekymrade

Karin Johansson, vd på Svensk Handel, deltog också vid seminariet. Hon delar Karl-Henrik Sundströms oro. För medlemmarna i hennes organisation är Storbritannien en oerhört viktig marknad. Inte bara som exportland.

– Våra handelsföretag omsätter ungefär 30 miljarder kronor på den brittiska marknaden. 300-400 svenska företag har butiker i Storbritannien. Det finns en genuin oro, sade hon.

En stor del av ansvaret på att förhandlingarna om utträdet inte kommit längre ligger på britterna, menar Cecilia Malmström.

– Det är inte kommissionen som är ovillig. Vi kan inte börja förhandla ett avtal förrän vi vet vilken position de har. De har fortfarande inte landat i det själva. De var beklämmande dåligt förberedda för att ja-sidan skulle vinna, sade hon.

LÄS HELA ARTIKELN PÅ ALTINGET ARBETSMARKNAD. TECKNA ETT GRATIS PROVABONNEMANG HÄR

 

Forrige artikel Miljonruschen till svensk skola Miljonruschen till svensk skola Næste artikel Förslag om klimatanpassning får svalt mottagande Förslag om klimatanpassning får svalt mottagande