Bucht går emot Skogs skogsbesked

SKOG. Det finns inga planer på att göra en översyn av artskyddsförordningen, meddelade nyligen miljöminister Karolina Skog (MP). Men landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) besked till Altinget är att frågan inte alls är avgjord.

Miljöminister Karolina Skog (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ger olika besked
Miljöminister Karolina Skog (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ger olika beskedFoto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johanna Alskog

Regeringen planerar inte att göra en översyn av artskyddsförordningen. Det meddelande miljöminister Karolina Skog i förra veckan i en intervju med tidningen ATL (12/5). Det var ett besked som väckte upprörda reaktioner från skogsägarhåll. "Anmärkningsvärt" sade LRF:s vice ordförande Sven-Erik Hammar och "häpnadsväckande" sade Mellanskogs vd Sture Karlsson.

Annat besked från Bucht

Men enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har regeringen inte alls satt ner foten. Frågan om en översyn av förordningen bereds fortsatt inom Regeringskansliet, upprepar Sven-Erik Bucht flera gånger, när Altinget intervjuar honom i Göteborg på tisdagen.

I en intervju i ATL säger Karolina Skog att man beslutat att inte göra en översyn?

– Jag vet inte exakt vad hon har sagt för jag har inte själv hört det. Sen kan man väl vända rubriken till någonting. Jag kan inte säga exakt. Men den bereds den frågan.

Jag förstår ju att du har läst artikeln...

 – Nej faktiskt inte, faktiskt så har jag inte gjort det. Vet du varför?

Läs hela artikeln på Altinget Miljö & Energi (kräver inloggning, skaffa ett gratis, ej bindande, provabonnemang här).

 

Dokumentation

Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets skrivelse till regeringen om behovet av en översyn av artskyddsförordningen (21 juni 2016)

Artskyddsförordningen bör utredas för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker


Nämnda personer

Karolina Skog

Rådgivare i bostads- och stadsutvecklingsfrågor på Sveriges Stadsmissioner, PR-byrån A Beautiful Soup och till EU-kommissionen
Fil. mag i humanekologi (Lunds uni., 2002)

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00