SD röstar oftare med regeringen än med alliansen

ANALYS. Sverigedemokraterna röstar numera oftare med regeringspartierna än med de borgerliga partierna. Det visar Altingets beräkningar av samtliga voteringar i riksdagen sedan 2010.

Altinget har utifrån riksdagens data om hur partierna röstar beräknat vilka partier som oftast röstar lika. Tvärtemot vad kan man få intrycket av i den politiska debatten röstar Sverigedemokraterna betydligt oftare som regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, än med de borgerliga partierna.

Matrisen nedan visar när en majoritet av ledamöterna i ett parti har röstat likadant som en majoritet av ledamöterna i ett annat parti. En siffra på 100 innebär att de två partierna alltid röstar likadant i sakfrågorna. En siffra på 0 innebär att de aldrig röstar likadant.

För riksdagsåret 2010/11 röstade SD i linje med den borgerliga regeringen sju gånger av tio. Nu rötar SD i stället med MP och S hälften av gångerna. Det är alltså en betydande förändring.
 
Läs hela artikeln med samtliga matriser på Altinget Rikspolitik (kräver abonnemang, här kan du teckna ett ej bindande provabonnemang gratis i två veckor)   

,

Forrige artikel Risk för fler motstridiga skolförslag Risk för fler motstridiga skolförslag Næste artikel Relationen till SD blev Batras fall