Analys av 
Mattias Croneborg
Ola Hjalmarsson

SD röstar oftare med regeringen än med alliansen

ANALYS. Sverigedemokraterna röstar numera oftare med regeringspartierna än med de borgerliga partierna. Det visar Altingets beräkningar av samtliga voteringar i riksdagen sedan 2010.

Jimmie Åkesson går oftare å regeringens linje än på Alliansens
Jimmie Åkesson går oftare å regeringens linje än på AlliansensFoto: Sverigedemokraterna
Mattias CroneborgOla Hjalmarsson
Altinget har utifrån riksdagens data om hur partierna röstar beräknat vilka partier som oftast röstar lika. Tvärtemot vad kan man få intrycket av i den politiska debatten röstar Sverigedemokraterna betydligt oftare som regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, än med de borgerliga partierna.

Matrisen nedan visar när en majoritet av ledamöterna i ett parti har röstat likadant som en majoritet av ledamöterna i ett annat parti. En siffra på 100 innebär att de två partierna alltid röstar likadant i sakfrågorna. En siffra på 0 innebär att de aldrig röstar likadant.

För riksdagsåret 2010/11 röstade SD i linje med den borgerliga regeringen sju gånger av tio. Nu rötar SD i stället med MP och S hälften av gångerna. Det är alltså en betydande förändring.
 
Läs hela artikeln med samtliga matriser på Altinget Rikspolitik (kräver abonnemang, här kan du teckna ett ej bindande provabonnemang gratis i två veckor)   


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00