Om  
Björn Risinger

Naturvårdsverket varslar

Naturvårdsverket fortsätter att minska sin kostym. Myndigheten lägger nu ett varsel på 65 anställda för att anpassa sig till de aviserade anslagsminskningarna år 2025.

Naturvårdsverket kommer behöva att minska kostnaderna med 65 miljoner år 2025, enligt generaldirektör Björn Risinger som för egen del lämnar myndigheten i oktober i år då hans förordnande löper ut.
Naturvårdsverket kommer behöva att minska kostnaderna med 65 miljoner år 2025, enligt generaldirektör Björn Risinger som för egen del lämnar myndigheten i oktober i år då hans förordnande löper ut.Foto: Naturvårdsverket
Johanna Alskog

År 2025 upphör flera tillfälliga budgetsatsningar. Naturvårdsverket väljer att redan nu börja anpassa kostymen efter det och lägger ett varsel på 65 anställda, enligt ett pressmeddelande som gick ut på torsdagseftermiddagen, men som sajten Klimatgranskaren var först med att rapportera.

−Bedömningen är att vi behöver minska våra kostnader med 65 miljoner kronor jämfört med 2024. Det görs dels genom att minska på verksamhet motsvarande 65 årsarbetskrafter, dels genom annan sparsamhet. Uppskattningsvis kommer det beröra 65 personer, men först ser vi över vilka möjligheter som finns till bland annat omplacering, säger generaldirektör Björn Risinger i pressmeddelandet.

De satsningar som löper ut vid årsskiftet 2024/2025 är stärkt arbete för hållbar plastanvändning, genomförandet av tre nya EU-direktivsuppgifter med fokus på engångsplast, producentansvar för förpackningar och nedskräpning, enligt pressmeddelandet.

Varslet ska motsvara cirka tio procent av de anställda och berör samtliga avdelningar inom myndigheten samt påverkar både kontoret i Stockholm och det i Östersund. 

Myndigheten har växt

Myndigheten har ökat antalet anställda under de senaste åren, från drygt 560 år 2017 till knappt 800 år 2022. Under förra året minskade Naturvårdsverket antalet anställda med cirka 40, vilket kunde genomföras utan uppsägningar.

Nämnda personer

Björn Risinger

Generaldirektör Naturvårdsverket
Biologi och geovetenskap (Lunds uni., 1984)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00