Tre ledamöter petas när MP-ministrarna ska tillbaka till riksdagen

När Miljöpartiet nu lämnar regeringen innebär det att tre ersättande ledamöter petas från riksdagen. Per Bolund och två statssekreterare får därmed tillbaka sina riksdagsplatser.

Språkröret Per Bolund (MP) är en av de som har en riksdagsplats att gå tillbaka till.
Språkröret Per Bolund (MP) är en av de som har en riksdagsplats att gå tillbaka till.Foto: Claudio Bresciani/TT
Josefin Lingström

Miljöpartiet har meddelat att de inte kommer att sitta i den kommande regeringen. Anledningen är att MP inte vill regera med den budgetreservationen av M, SD och KD som röstades igenom i riksdagen.

Men om MP inte sitter i regeringen, betyder det att de ministrar som är invalda i riksdagen sedan tidigare kommer gå tillbaka till sin riksdagsplats. Det gör att ministrarnas ersättare därmed petas ur riksdagen.

Tre ledamöter

Pernilla Stålhammar ersätter i dag klimat- och miljöminister Per Bolund. Stålhammar sitter i kulturutskottet, men mister nu sin plats om Bolund kommer tillbaka.

Nicklas Attefjord i socialutskottet är ersättare för Janine Alm Ericson. Hon är statssekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh.

Mats Berglund sitter i dag i socialförsäkringsutskottet. Berglund är ersättare för Maria Ferm som är statssekreterare i statsrådsberedningen.

Övriga ministrar och statssekreterare från Miljöpartiet är inte invalda i riksdagen sedan tidigare.

Fler ersättare i riksdagsgruppen

I Miljöpartiets riksdagsgrupp finns ytterligare två ersättare som kan komma att petas snart. Det är Margareta Fransson som är ersättare för Rebecka Le Moine som är föräldraledig. Axel Hallberg ersätter Emma Berginger, även hon föräldraledig.

Nämnda personer

Per Bolund

Riksdagsledamot (MP)
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot (MP), ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för bistånd och pensioner
Studier i statsvetenskap, nationalekonomi, freds- och konfliktkunskap

Maria Ferm

Operativ chef Mediehuset Grön Press, rektor Cogitoakademin
Studier i språk, migration och globalisering (Malmö högskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00