Gruvordförande och ex-minister får doktorshatt

Kaunis Irons styrelseordförande Anders Sundström blir hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. I sin motivering lyfter universitetet fram att Sundströms handlingskraft går hand i hand med hans förmåga att se möjligheter, förhandla och finna kompromisser.

Anders Sundström är "en skicklig politisk entreprenör som genom sitt kunnande, nätverk och känsla för timing har spelat en viktig roll för samhällsutvecklingen i norra Sverige", enligt Luleå tekniska universitet som hedrar honom med en doktorshatt.
Anders Sundström är "en skicklig politisk entreprenör som genom sitt kunnande, nätverk och känsla för timing har spelat en viktig roll för samhällsutvecklingen i norra Sverige", enligt Luleå tekniska universitet som hedrar honom med en doktorshatt.Foto: LTU
Johanna Alskog

I sin motivering till hedersdoktorshatten skriver LTU vidare bland annat att Sundström är en viktig kraft "i en rad näringslivssatsningar av stor vikt för norra Sveriges samhällsomvandling och industrins gröna omställning."

Universitetet skriver också att Anders Sundström är "i allra högsta grad en skicklig politisk entreprenör som genom sitt kunnande, nätverk och känsla för timing har spelat en viktig roll för samhällsutvecklingen i norra Sverige."

Skidbackar och gasdistribution

Förutom uppdraget som styrelseordförande för Kaunis Iron är Sundström bland annat även styrelseordförande i Ekhaga utveckling AB, Skistars största ägare. Han är dessutom föreslagen som styrelsordförande i Skistar. Han är också ordförande i Nordion energi (Swedegas och Weum).

Han har en bakgrund som S-minister, ordförande för Swedbank och koncernchef för Folksam.

Nämnda personer

Anders Sundström

Styrelseordförande i Kaunius Iron och Ekhaga utveckling, styrelseledamot SCA, Skistar, ordförande för Balanskommissionen.
Nationalekonom (Umeå uni., 1975)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00