Regionernas krislägesavtal: “Påverkar budgeten negativt”

KOSTNAD. 63 procent av befolkningen bor i regioner med krislägesavtal. Vårdpersonal arbetar då ännu mer men får samtidigt mer än dubbel lön vilket blir en stor kostnad för regionerna. Flera regioner har inte budgeterat för utgiften.

I dagsläget har sex av Sveriges 21 regioner aktiverat krislägesavtal på grund av coronapandemin. Det innebär att 63 procent av befolkningen befinner sig i regioner med krisläge.

___

 

___

Källa: SCB

__

 

___

Källa: SCB

Inte budgeterat

Uppsala, Skåne och Jönköping är de regioner som nu utlöst sina krislägesavtal.

Flera regioner har inte budgeterat för de krislägesavtal de nu aktiverat. Region Gävleborg såg inget behov tidigare, enligt sjukvårdsdirektör Johan Kaarme.

Belastas

Enligt Region Stockholms ekonomidirektör Katarina Holmgren är det verksamheternas budgetar som belastas.

“Om merkostnaderna för covid-19 inte ersätts av staten innebär det en kostnad som behöver hanteras av verksamheterna” skriver hon till Altinget.

Läs om hur ansvariga på Region Jönköping, Region Gävleborg och SKR kommenterar saken på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Kristersson oroas över vaccinationstakt och pengar till covidforskning Överblick: Kristersson oroas över vaccinationstakt och pengar till covidforskning Næste artikel Överblick: Kry kan ta över 1177 och drograttfyllorna ökar Överblick: Kry kan ta över 1177 och drograttfyllorna ökar