Försvarsutskottet kivas om införandet av civilplikten – "Barnsligt"

PLIKT. Moderaterna i försvarsutskottet vill pressa regeringen till att utreda ett införande av civilplikten igen. Även om Liberalerna vill se civilplikt igen, tycker partiet att Moderaterna gör en "kraftig inspark i en öppen dörr".

Allan Widman (L). Arkivbild.
Allan Widman (L). Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Josefin Lingström

Den är mer generellt hållen när det gäller personalförsörjningsfrågor.

Alexandra Anstrell (M), Ledamot i försvarsutskottet

De flesta partierna i försvarsutskottet är överens om att civilplikten bör införas igen.

Nu har försvarsutskottet röstat fram ett tillkännagivande om att regeringen bör utreda hur en civilplikt kan införas igen. Men alla partier inom januariavtalet röstade nej till tillkännagivandet.

– För det är en kraftig inspark i en öppen dörr. I upprustningen av civila försvaret så inkluderar det en utredning om civilplikten, säger Allan Widman (L), försvarspolitisk talesperson, till Altinget.

Inte tydligt nog

Moderaterna, som var med och tog initiativet till tillkännagivandet, gör en annan tolkning av instruktionerna för upprustning.

Fakta

Civilplikt

Civilplikten är vilande, men i de fall civilplikten skulle aktiveras kan regeringen föreskriva i vilka verksamheter som civilplikt ska göras.

Värnplikt och civilplikt omfattas av grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänst och krigstjänstgöring. 

En totalförsvarspliktig som har avslutat grundutbildning med värnplikt eller civilplikt, om den skulle återaktiveras, ska krigsplaceras.

Placeringen beslutas av Rekryteringsmyndigheten efter framställningar från exempelvis statliga myndigheter, kommuner, landsting, bolag.

Källa: MSB

– Den är mer generellt hållen när det gäller personalförsörjningsfrågor. Vi tycker det är viktigt och att det blir utrett, säger Alexandra Anstrell (M), ledamot i utskottet, till Altinget.

Läs mer om konflikten i utskottet och hur civilplikten ska se ut i artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00