V-toppen som inte räds att gå emot partilinjen

INTERVJU. Kjell Öjeryd (V) styr Sorsele kommun med ett valresultat för Vänsterpartiet på drygt 36 procent. Han menar att en kommunstyrelseordförande i en liten kommun måste vara pragmatisk. Därför vill han till exempel inte förstatliga skolan.

Foto: Maria Broberg/Sorsele kommun
Johan Manell

Kjell Öjeryd kom in i politiken genom att han och några andra engagerade medborgare väckte liv i det då insomnade Vänsterpartiet i Sorsele. Han han varit med på hela den lokala resan för partiet sedan början av 00-talet. I valet 2018 fick partiet 36,5 procent av rösterna, V:s starkaste kommunresultat.

– Vi har ökat hela tiden från något mandat till 8 mandat av 21. Så vi har ju ganska bra stöd, säger Kjell Öjeryd, till Altinget.

Bakgrunden till succén tror han inte ligger i att väljarna vill ha just Vänsterpartiet.

– I en liten kommun där i stort sett alla känner alla tror jag att det är mycket person man röstar på. Man röstar inte fullt ut på själva partiet.

Fakta

Kjell Öjeryd

Född: Sorsele

Ålder: 59

Utbildning: Gymnasieutbildning 

Övriga uppdrag: Ledamot kollektivtrafikutskottet Region Västerbotten , ersättare regionala utvecklingsnämnden och beredningen för regional utveckling Region Västerbotten

Politisk förebild: Olof Palme

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Där berättar Öjeryd om utmaningarna för en liten kommun och varför han i vissa frågor går emot partilinjen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00