Forskare om polisens omorganiseringsflopp: Inte Eliassons fel

INTERVJU. Professor Anders Ivarsson Westerberg har undersökt varför omorganiseringen av Polismyndigheten år 2015 misslyckades. Och han anser inte att rikspolischefen Dan Eliasson bär skulden. Tvärtom.

Anders Ivarsson Westerberg är professor i offentlig förvaltning vid Södertörns högskola. Han släpper nu rapporten ”Reform i uniform” som djupdyker i Polismyndighetens stora omorganisering som sjösattes år 2015.

Att det blev en så kritiserad reform förklarar han med att det fanns en stor tro på rationella organisationsmodeller.

– Ritar man upp nya rutor och sätter personer i dessa nya rutor så har man omorganiserat. Det fanns en övertro till enkla lösningar, säger han till Altinget.

"Han kan förhållandet"

Den då nytillträdde rikspolischefen Dan Eliasson ledde arbetet från 2015. Han kritiserades hårt av både poliserna själva och politikerna.

– Jag tror att Dan gjorde så gott han kunde, med tanke på den organisationsmodell som gjordes och de förhoppningar som knöts till det. Han fick sparken sen för att han blev en politisk belastning, säger Ivarsson Westerberg.

Läs om vad som gick fel i omorganiseringen och vilken roll Eliasson hade i arbetet i artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Gratis coronavaccin och IF Metall och Kommunal med i las-avtalet Överblick: Gratis coronavaccin och IF Metall och Kommunal med i las-avtalet Næste artikel Landets landshövdingar allt äldre Landets landshövdingar allt äldre
Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

DEBATT. Reglerna måste anpassas till en förändrad verklighet där långsiktiga effekter på konkurrens och innovation är viktigare än kortsiktiga priseffekter. Svenska företag måste kunna konkurrera, skriver Pontus Braunerhjelm, forskningsledare och professor.