Forskare om polisens omorganiseringsflopp: Inte Eliassons fel

INTERVJU. Professor Anders Ivarsson Westerberg har undersökt varför omorganiseringen av Polismyndigheten 2015 misslyckades. Och han anser inte att rikspolischefen Dan Eliasson bär skulden. Tvärtom.

Anders Ivarsson Westerberg är professor i offentlig förvaltning och verksam vid Förvaltningsakademin vid Södertörns högskola. Han släpper nu rapporten ”Reform i uniform” som djupdyker i Polismyndighetens stora omorganisering som sjösattes 2015.

– Min uppfattning är att det inte funkar så mycket bättre i dag än innan omorganiseringen. Vissa saker har blivit bättre. Att man är en större myndighet som har större kraft och flexibilitet i att flytta resurser. Man kan nog inte säga att utredningsförmågan blivit bättre, säger han till Altinget.

Året då omorganiseringen sjösattes fick den enormt stor uppmärksamhet. Men arbetet startar egentligen nästan tio år tidigare. Förslaget att omorganisera Polismyndigheten kom upp i flera olika utredningar och när Alliansregeringen tillträder 2006 så tar de tag i frågan.

Login