Fler timvikarier ger högre dödstal på äldreboenden

COVID-19. Enligt en rapport från Kommunal är dödstalen i covid-19 högre på äldreboende med hög andel timvikarier. Malmö stad, Kiruna och Karlstad har jobbat med organisation och kontrakt för att minska smittspridning och antalet timvikarier.

Fler timvikarier, lägre bemanning, sämre tillgång till skyddsutrustning och sämre hygienrutiner har orsakat högre smittspridning på äldreboenden, visar en ny rapport från Kommunal.

Malmö: En fråga om organisering

Men läget ser olika ut i landet. Exempelvis Malmö har bara en tredjedel så många timvikarier jämfört med Stockholms stad.

– Vi upplever att vi har haft många fördelar av vår sammanhållna organisation. Den sammanhållningen ger också att vi har färre timanställda, säger Anders Rubin (S), ordförande för Hälsa- vård- och omsorgsnämnden i Malmö stad till Altinget.

Alla äldreboenden i Malmö stad har endast en huvudman för hemtjänsten och boendena, samt samverkar med bara en primärvård.

Läs om hur Kiruna och Karlstad kommun hanterar frågan om timvikarier på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här.

,

Forrige artikel Överblick: OECD hade fel om Sverige och teatrar går ihop för att överleva Överblick: OECD hade fel om Sverige och teatrar går ihop för att överleva Næste artikel Överblick: Dystert i pandemin, oro om elförsörjning och illa på HVB-hemmen Överblick: Dystert i pandemin, oro om elförsörjning och illa på HVB-hemmen