Fler timvikarier ger högre dödstal på äldreboenden

COVID-19. Enligt en rapport från Kommunal är dödstalen i covid-19 högre på äldreboende med hög andel timvikarier. Malmö stad, Kiruna och Karlstad har jobbat med organisation och kontrakt för att minska smittspridning och antalet timvikarier.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie Lundahl

Fler timvikarier, lägre bemanning, sämre tillgång till skyddsutrustning och sämre hygienrutiner har orsakat högre smittspridning på äldreboenden, visar en ny rapport från Kommunal.

Malmö: En fråga om organisering

Men läget ser olika ut i landet. Exempelvis Malmö har bara en tredjedel så många timvikarier jämfört med Stockholms stad.

– Vi upplever att vi har haft många fördelar av vår sammanhållna organisation. Den sammanhållningen ger också att vi har färre timanställda, säger Anders Rubin (S), ordförande för Hälsa- vård- och omsorgsnämnden i Malmö stad till Altinget.

Alla äldreboenden i Malmö stad har endast en huvudman för hemtjänsten och boendena, samt samverkar med bara en primärvård.

Det är svårt att vara tvärsäker men vi upplever att vi har haft många fördelar av vår sammanhållna organisation. Den sammanhållningen ger också att vi har mindre timanställda.

Anders Rubin (S), ordförande för Hälsa- vård- och omsorgsnämnden

Läs om hur Kiruna och Karlstad kommun hanterar frågan om timvikarier på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här.

Dokumentation

Resultaten i korthet

- Äldreboenden med smittspridning hade högre andel timvikarier. 

- Äldreboenden med smittspridning hade sämre bemannande innan pandemin.

- Äldreboenden med flera smittade har i större utsträckning haft personal som har gått till arbetet trots symtom. 

- Äldreboenden utan covid-19-fall svarar i högre uträckning att det inte har förekommit att personalen har arbetat utan rätt skyddsutrustning än äldreboenden med fler covid-19-fall.

- Äldreboenden som i högre utsträckning följde basala hygienrutiner hade mindre smittspridning.


Nämnda personer

Tobias Baudin

Partisekreterare för Socialdemokraterna
Gymnasieutbildning, el/teleteknik

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00