Micko dröjer med beskedet om ändrade budgetregler

KRAVSTÄLLAN. Civilminister Lena Micko (S) vill inte ge besked om regeringen går med på SKR:s krav om att ändra lagen. Kommunerna hinner därmed inte få hjälp innan budgetarna ska klubbas ute i landet.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har varnat för att kommunerna kommer ha svårt att få ihop ekonomin kommande år. Därför kräver SKR att det görs lagändringar så det blir enklare att använda överskott från i år till kommande år.

Men tiden börjar rinna ut för regeringen att svara på SKR:s krav. Senast sista november ska fullmäktige i kommun och regioner besluta om plan och budget för kommande tre år.

Vill inte intervjuas

Civilminister Lena Micko (S), vill i dagsläget inte uttala sig om regeringens kommande ställningstagande i frågan. Men i ett mejl till Altinget skriver hon att det i grunden är positivt att flera kommuner går med överskott i år.

”Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns stora skillnader mellan kommuner. Några kommuner kan komma att redovisa nollresultat och andra kanske till och med kommer att redovisa underskott.”

Läs vad SKR säger om Lena Mickos tystnad i hela artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Pressträff med Anna Ekström och Matilda Ernkrans Pressträff med Anna Ekström och Matilda Ernkrans Næste artikel Kritik mot seg minister – “Tillsätt utredningen” Kritik mot seg minister – “Tillsätt utredningen”
Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

DEBATT. När folket vaccinerades mot svininfluensan ringlade köer utanför vårdcentralerna och rubrikerna talade om kaos. Få läxor har lärts sedan dess och regionernas misslyckande med testningen förskräcker, menar Mats Engström som vill att regeringen agerar.

Kritik mot regeringens hantering av digital post

Kritik mot regeringens hantering av digital post

SENFÄRDIGHET. År 2017 kom en utredning om en ersättningsmodell för digital myndighetspost. Men regeringen är fortfarande inte klar med beredningen. Kivra har tröttnat på att inte få betalt.

– Det är inte så att staten skulle säga till Postnord att vi kräver att ni distribuerar all post gratis, säger Kivras vd Anna Bäck.