Hultberg (M) om smittspårningsapp: "Dömts ut för tidigt"

SPÅRNINGSHJÄLP. Svenskt smittspårningsarbete sackar efter, medan andra länder använder appar för smittspårning. Enligt Högskolan i Skövde kan man skydda den personliga integriteten. Johan Hultberg (M) vill se en nationell strategi.

Ökad smittspridning ger mer smittspårningsarbete. Men regionerna saknar personal.

Strategi

Enligt Johan Hultberg (M), ledamot i socialutskottet, behöver regeringen en nationell strategi för testning, smittspårning och isolering.

– Regionerna jobbar väldigt olika. Och det hänger nära ihop med problematiken med eftersläpande testning som vi haft sen i våras, säger han till Altinget.

App

Smittspårningsappar som används i andra länder har stoppats i Sverige på grund av oklarheter kring anonymitet och datalagring. Enligt Joakim Kävrestad på Högskolan i Skövde kan dock data anonymiseras.

– I sitt enklaste utförande kan appen användas utan kontakt med en central tredje part, så som en myndighet, säger han.

Läs mer om smittspårningsappen och Moderaternas argument för att använda den på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Länsstyrelser ska peka ut platser för vargflytt Länsstyrelser ska peka ut platser för vargflytt Næste artikel Överblick: SOS Alarm behöver pengar och dom mot politiker överklagas Överblick: SOS Alarm behöver pengar och dom mot politiker överklagas
Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

DEBATT. När folket vaccinerades mot svininfluensan ringlade köer utanför vårdcentralerna och rubrikerna talade om kaos. Få läxor har lärts sedan dess och regionernas misslyckande med testningen förskräcker, menar Mats Engström som vill att regeringen agerar.

Kritik mot regeringens hantering av digital post

Kritik mot regeringens hantering av digital post

SENFÄRDIGHET. År 2017 kom en utredning om en ersättningsmodell för digital myndighetspost. Men regeringen är fortfarande inte klar med beredningen. Kivra har tröttnat på att inte få betalt.

– Det är inte så att staten skulle säga till Postnord att vi kräver att ni distribuerar all post gratis, säger Kivras vd Anna Bäck.