V om språkplikt: “Väldigt rå människosyn”

LAGRÅDSREMISS. Regeringen har lämnat ett förslag om språkplikt som krav vid försörjningsstöd, för att stärka utrikesföddas inträde på arbetsmarknaden. Oppositionen är nöjd, utom Vänsterpartiet som ser en allvarlig förskjutning av samhällets människosyn.

Regeringen vill att den som inte kan svenska måste gå Sfi eller motsvarande för att få försörjningsstöd.

KD: “Positivt”

Majoriteten av oppositionen tycker förslaget är bra.

“Det jag kunnat utröna av förslaget ser positivt ut, och väldigt många kommuner arbetar så sedan länge”, skriver Acko Ankarberg Johansson (KD) i en kommentar till Altinget.

V: “Rå människosyn”

Vänsterpartiet är det enda parti som är kritiska.

– Vi har ju försörjningsstödet för att människor inte ska hamna utanför samhällets ramar, säger Maj Karlsson (V), socialpolitisk talesperson, till Altinget.

– Nu menar regeringen att det är okej att hamna utanför samhällets ramar om man inte kan svenska. Det är en väldigt rå människosyn.

Läs om hur förslaget även liknar Folkpartiets/L:s tidigare utskällda språktest på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Beslutskedja: Språkplikt - Deltagande i grundutbildning i svenska för rätt till försörjningsstöd

20/12
2019
27/3
2020
2/4
2020
29/4
2020
5/11
2020
6/11
2020
10/11
2020
8/12
2020

Forrige artikel Överblick: Förlängda coronastöd och utspel om religiösa friskolor Överblick: Förlängda coronastöd och utspel om religiösa friskolor Næste artikel Nya stora områden pekas ut som värdefulla skogar Nya stora områden pekas ut som värdefulla skogar