Oenighet kring EU-dom om kosttillskott

HÄLSOKOST. Konsumentombudsmannen (KO) har stämt ett hälsokostföretag för att det använder reklam som kan vara vilseledande, och EU-domstolen fastslår företagets bevisbörda för påstådda hälsoeffekter. Men enligt branchorganisationen Svensk egenvård har företaget tillräckliga underlag enligt rådande regler. 

Företaget har påstått att preparaten har en förbättrande effekt på bland annat syn och leder.

– Problemet är att det inte sällan är människor med hälsobesvär som söker sig till hälsokostprodukter. Konsumenten måste kunna lita på det som sägs, säger Ida Nyström, KO, till Altinget.

Saknas regelverk

EU-domstolen slår fast att företag måste ha ett vetenskapligt underlag som bevis.

Men enligt Mats Nilsson, vd för branschorganisationen Svensk egenvård, är problemet att det saknas regelverk på EU-nivå.

– Enligt övergångsbestämmelserna får ett företag använda påståenden på eget ansvar, vilket har skett i det här fallet. De är bara ett av tusentals företag i Europa som gör det, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här

Forrige artikel Partiledarsamtal mellan Annie Lööf och Jonas Sjöstedt Partiledarsamtal mellan Annie Lööf och Jonas Sjöstedt Næste artikel Kommunal ilska över regeringens löfte till tidningarna Kommunal ilska över regeringens löfte till tidningarna
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.