Inga planer på att sänka räntan – "Utrymmet är begränsat"

PENNINGPOLITIK. Riksbanken försöker dra sitt strå till stacken för att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. I den strategin ligger inte någon dramatisk sänkning av styrräntan.

– Det finns nog bekymmer i ekonomin för att ge sig på det experimentet, säger Stefan Ingves.

Riksbanken har inga planer på att i dagsläget gå ifrån den rådande styrräntan på 0 procent. Om räntan kommer att sänkas, så kommer det mest troligt vara lite, menar riksbankschefen Stefan Ingves, på en utfrågning i riksdagen. En kraftigt negativ ränta ser han inte framför sig. Inte minst eftersom det inte finns någon empirisk kunskap om vilka effekter det skulle föra med sig.

– Det finns nog bekymmer i ekonomin för att ge sig på det experimentet. Utrymmet för ytterligare räntesänkningar är begränsat, säger Ingves.

– Om man inför en djup negativ ränta händer det saker i ekonomin som vi inte vet och har svårt att bedöma, tillägger han.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik om vilka åtgärder Riksbanken har vidtagit och planerar för. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (20 oktober) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (20 oktober) Næste artikel Överblick: Polischefer gav sig själva lägenheter och nya politiska vildar Överblick: Polischefer gav sig själva lägenheter och nya politiska vildar
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.