Inga planer på att sänka räntan – "Utrymmet är begränsat"

PENNINGPOLITIK. Riksbanken försöker dra sitt strå till stacken för att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. I den strategin ligger inte någon dramatisk sänkning av styrräntan.

– Det finns nog bekymmer i ekonomin för att ge sig på det experimentet, säger Stefan Ingves.

Riksbankschef Stefan Ingves står fast vid sin övertygelse att räntan är på en bra nivå.
Riksbankschef Stefan Ingves står fast vid sin övertygelse att räntan är på en bra nivå.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Johan Manell

Riksbanken har inga planer på att i dagsläget gå ifrån den rådande styrräntan på 0 procent. Om räntan kommer att sänkas, så kommer det mest troligt vara lite, menar riksbankschefen Stefan Ingves, på en utfrågning i riksdagen. En kraftigt negativ ränta ser han inte framför sig. Inte minst eftersom det inte finns någon empirisk kunskap om vilka effekter det skulle föra med sig.

– Det finns nog bekymmer i ekonomin för att ge sig på det experimentet. Utrymmet för ytterligare räntesänkningar är begränsat, säger Ingves.

– Om man inför en djup negativ ränta händer det saker i ekonomin som vi inte vet och har svårt att bedöma, tillägger han.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik om vilka åtgärder Riksbanken har vidtagit och planerar för. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Stefan Ingves

Tidigare riksbankschef
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1976), ek. dr (Handelshögskolan i Stockholm, 1984)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00