Isabella Lövin: En enorm tragedi med torsken

INTERVJU. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) inledde sin politiska karriär med att ta fram en ny gemensam fiskepolitik för unionen. Lockas hon av att ge sig in i frågorna igen, med tanke på läget för många fiskebestånd?

Foto: Anders Wiklund/TT
Jacob Hederos

Det här är inte åkrar som man kan så och plöja, utan det är känsliga marina ekosystem som vi behöver ha stor respekt för. För när de väl tippar över – så kan det bli väldigt svårt att vända den utvecklingen.

Isabella Lövin, Miljöminister och tidigare EU-parlamentariker

Under måndagen samlades fiskeministrarna i EU återigen för att bestämma kvoterna för östersjöfisket det kommande året. Men trots att den gemensamma fiskepolitiken i unionen satt som mål att alla bestånd skulle fiskas hållbart i år, är flera bestånd hårt pressade.

Miljöminister Isabella Lövin (MP) anser att situationen är oroande.

– Det är klart att det är en rent enorm tragedi att det stora östra torskbeståndet – som en gång var en guldgruva, verkligen ett Klondike där man som mest fiskade 400 000 ton ett år någon gång på 80-talet – i praktiken kollapsat, säger Isabella Lövin till Altinget.

Läs hela intervjun på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni. 1981-1985), statsvetenskap (Università di Bologna 1986-1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992-1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget