LRF vill slippa beteskrav – hård kritik från ekobönder

DJURSKYDD. LRF har beslutat att arbeta för att mjölkkornas rätt till utevistelse ska strykas ur lagen. Det är ett skamligt beslut, enligt ekologiska lantbrukaren Adam Arnesson.

Teknikutvecklingen, luftigare stallar och möjlighet till företagsutveckling. Så förklarar LRF stämmobeslutet att arbeta för att få politikerna att se över beteslagen.

Ekolantbrukaren Adam Arnesson, även känd som bondeprofilen Ekobonden, skriver på twitter att LRF borde skämmas.

– Det är bara svepskäl. Mjölkbranschen är otroligt ekonomiskt pressad. Därför tänker man att om man kan hålla djuren inne hela tiden, så slipper man arbetet med att ordna bete nära sina stallar, säger han till Altinget.

LRF: Föråldrad beteslag

Enligt LRF:s ordförande Palle Borgström är frågan mer komplex än att bete automatiskt innebär bra djurvälfärd.

– Dagens beteslag är från 1988. Sedan dess har det skett en stor utveckling inom djurvälfärd och kokomfort, med lösdrift, mjölkningsrobotar, fri tillgång till foder och större ytor. Man bedriver mjölkproduktion på ett annat sätt i dag än 1988, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

 

 

 

 

 

 

 

Forrige artikel Hultqvist hoppfull om rekryteringen till nya totalförsvaret Hultqvist hoppfull om rekryteringen till nya totalförsvaret Næste artikel Överblick: Ljusning på arbetsmarknaden – fortsatt mörkt om las Överblick: Ljusning på arbetsmarknaden – fortsatt mörkt om las