Så påverkas autistiska personer av coronapandemin

KONSEKVENSER. En preliminär rapport från KI visar att coronapandemin inneburit stora förändringar och haft betydande konsekvenser för autistiska barn och vuxna. Digitala alternativ underlättar för många, medan andra saknar sociala kontakter som ger struktur och närhet.

Karolinska Institutet (KI) har gjort en studie av coronapandemins konsekvenser för autistiska barn, vuxna och deras anhöriga. En preliminär rapport är nu klar.

– Resultaten visar att det finns både negativa och positiva konsekvenser av covid-19 för den här gruppen, säger Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatri och föreståndare vid Centrum för psykiatriforskning, till Altinget.

Fördomar

De preliminära resultaten visar samtidigt att många lider av den sociala distanseringen.

– Det finns fördomar om att den här gruppen inte har behov av eller vilja till socialt umgänge. Men vi ser att det tvärtom finns många som har ett behov av socialt utbyte, säger Bölte.

Läs hela artikeln på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Ministrar frågas ut och åklagare kan få mer pengar Överblick: Ministrar frågas ut och åklagare kan få mer pengar Næste artikel Samlad opposition stoppar Ygemans elnätsförslag Samlad opposition stoppar Ygemans elnätsförslag
LR: Lärare ska erbjudas munskydd av arbetsgivaren

LR: Lärare ska erbjudas munskydd av arbetsgivaren

DEBATT. Nu måste huvudmän och rektorer i samråd med skyddsombuden fatta aktiva beslut om undervisning ska ske på distans. De lärare som fortsätter undervisa på plats ska erbjudas kostnadsfria munskydd, skriver Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund.