Samlad opposition stoppar Ygemans elnätsförslag

UTBYGGNADSBEHOV. Näringsutskottet köper inte regeringens planer på att öka elnätsägarnas möjligheter att höja nätavgifterna.
– Det är väldigt väldigt unikt att en minister får ett förslag nedröstat på det här sättet i riksdagen, säger utskottsordförande Lars Hjälmered (M) till Altinget.

Energiminister Anders Ygemans lagförslag som skulle öppna för elnätsägare att ta ut högre nätavgifter på sammantaget 28 miljarder kronor under de kommande åren stöter på patrull i riksdagens näringsutskott.
C, L, KD, M, V och SD lägger alla fram följdmotioner som avslår regeringens förslag.

Den främsta invändningen är att förslaget alltför otydligt styr mot att elnätsföretagen de facto använder det ökade intäktsutrymmet till investeringar i elnäten.

– Vi är inte imponerade av den mekanism som regeringen föreslagit, säger Mattias Bäckström Johansson (SD) till Altinget.

 

Ygeman är förvånad

Anders Ygeman är förvånad över kritiken.
– Jag avser att bjuda in till dialog i närtid, för att försöka förstå deras bevekelsegrunder och argumentation. Det är svårt att förstå deras kritik, med tanke på att de tidigare krävt att vi ska gå längre, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

,

Forrige artikel Så påverkas autistiska personer av coronapandemin Så påverkas autistiska personer av coronapandemin Næste artikel Överblick: KD-ledare bröt mot coronaråd och regeringens Nobelkrock Överblick: KD-ledare bröt mot coronaråd och regeringens Nobelkrock
Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

DEBATT. Reglerna måste anpassas till en förändrad verklighet där långsiktiga effekter på konkurrens och innovation är viktigare än kortsiktiga priseffekter. Svenska företag måste kunna konkurrera, skriver Pontus Braunerhjelm, forskningsledare och professor.