Miljöjurist lämnar Kammarkollegiet efter konflikt

MILJÖMÅL. En av Kammarkollegiets miljörättsjurister, Margareta Svenning, lämnar myndigheten efter en konflikt med generaldirektör Gunnar Larsson. Hon ska nu arbeta för miljöorganisationen Älvräddarna.

Fått sparken eller sagt upp sig själv? Meningarna om vad som hänt går isär mellan Svenning och generaldirektören.
Fått sparken eller sagt upp sig själv? Meningarna om vad som hänt går isär mellan Svenning och generaldirektören.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Margareta Svenning anställdes som miljörättsjurist på Kammarkollegiet för knappt två år sedan. Men i juli i år arbetsbefriades hon och i dag, den 1 oktober, upphör hennes anställning.

– Jag har fått sparken. Anledningen är att jag som jurist har velat jobba efter lagarna och driva allmänna miljöintressen, säger Margareta Svenning till Altinget.

Enligt Svenning är konflikten direkt mellan henne och Kammarkollegiets generaldirektör Gunnar Larsson. Bakgrunden ska vara skilda principiella uppfattningar om hur staten ska driva olika miljömål, hon nämner målen om fjällnära skog, gruvor och vattenkraften.

Gd: "Har sagt upp sig själv"

Kammarkollegiets generaldirektör Gunnar Larsson vill inte ge någon intervju. Myndigheten lämnar endast en skriftlig kommentar: "Margaretha Svenning har sagt upp sig själv. I övrigt har vi inte några kommentarer."

Jag har drivit vissa ärenden för tufft tydligen.

Miljörättsjurist Margareta Svenning

Margareta Svenning går nu direkt över till ett engagemang i en av landets mer stridbara miljöorganisationer: Älvräddarnas samorganisation.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provprenumeration här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00