Svante Axelsson om Preem: "Egentligen är jag inte förvånad"

PREEMRAFF. Preems styrelsebeslut att dra tillbaka sin Preemraff-ansökan visar hur klimat och ekonomi går hand i hand, enligt Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson.

Med regeringens uppdrag att driva näringslivets klimatomställning – Svante Axelsson är samordnare för Fossilfritt Sverige.
Med regeringens uppdrag att driva näringslivets klimatomställning – Svante Axelsson är samordnare för Fossilfritt Sverige.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Johanna Alskog

Vad säger du om beskedet från Preem om att dra tillbaka sin ansökan?

– Egentligen är jag inte förvånad. Lönsamheten finns i det förnybara. Det här visar att klimatet och det ekonomiska motivet går hand i hand för företagen. Sen har nog även opinionstrycket påverkat.

Du tror att protesterna och kritiken mot Preemraff har haft effekt?

– Jag tror det här beslutet är en kombination av opinion och ekonomi för Preem. Men diskussionen om att det här är en olönsam investering för funnits länge. Det här är ett högriskprojekt.

Ser du någon hake med Preems beslut?

– Jag tror inte det. Som jag förstått är det ett klart nej. Jag tror detta är ett vägskäl i Preems historia.

 

Läs hela intervjun på Altinget Miljö & Energi. Där bemöter även Svante Axelsson påståendet att han skulle ha försvarat en utbyggnad av Preemraff. Teckna gratis provabonnemang här.

Läs också

Dokumentation

Därför drar Preem tillbaka sin ansökan

Preems styrelse har beslutat att miljötillståndsansökan för Preemraff Lysekil dras tillbaka. Beslutet innebär att resurser nu frigörs till att accelerera den förnybara produktionen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell, säger Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem, i pressmeddelandet.

Preems högsta prioritet är nu att påskynda omställningen genom att påbörja förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil, enligt pressmeddeladet. En ny ansökan kommer att lämnas in under hösten.

Preem prioriterar dessutom utökad produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet i Göteborg.


Nämnda personer

Svante Axelsson

Nationell samordnare Fossilfritt Sverige
Agronom, miljöekonomi, teologi

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00