Inte en krona extra till fjällnära skog

BUDGET. Utgifterna för intrångsersättning till skogsägare med fjällnära skog kommer att öka kraftigt nästa år, men Skogsstyrelsen får inte mer pengar från regeringen – och har inte heller bett om det.

– Vi kunde ha skickat in en hemställan om fjällnära skog, det kunde vi ha gjort. Nu har vi inte gjort det, säger generaldirektör Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.Foto: Veronika Lax
Johanna Alskog

Efter ett domstolsavgörande i våras stod det klart att den skogsägare som nekas avverkningstillstånd i fjällnära skog har rätt till ersättning från staten. Efter det har avverkningsansökningarna i det fjällnära området som kommer in till Skogsstyrelsen ökat kraftigt.

– Som det ser ut kommer vi hinna med att handlägga ökningen av ärenden, även om det innebär att vi kommer tvingas omdisponera och prioritera, säger generaldirektör Herman Sundqvist till Altinget.

Inget tillskott från regeringen

Men regeringen skjuter inte till några extra pengar i budgetpropositionen för ersättning till skogsägare som nekas avverkningstillstånd.

– Vad gäller ersättning i nya ärenden, så har jag svårt att se hur vi ska klara av det, eftersom medlen för områdesskydd inte ökar i budgeten, säger Herman Sundqvist.

Vad gäller ersättning i nya ärenden, så har jag svårt att se hur vi ska klara av det, eftersom medlen för områdesskydd inte  ökar i budgeten.

Herman Sundqvist, generaldirektör

Läs hela artikeln, där Herman Sundqvist kommenterar varför Skogsstyrelsen inte bad regeringen om ökat anslag, på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provprenumeration här.

Nämnda personer

Herman Sundqvist

Generaldirektör Skogsstyrelsen
Jägmästare, Skoglig doktor (Sveriges Lantbruksuniversitet, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00