Kritik mot budgetsatsning på fler familjehemsplaceringar

BARN. Genom en statlig subvention till kommunerna vill januaripartierna, med Liberalerna i spetsen, öka antalet barn som placeras i familjehem. Men experterna ifrågasätter politikernas påståenden om att fler barn borde placeras.

Foto: Jon Olav Nesvold/TT
Johanna Alskog

Regeringen och januaripartierna lägga 700 miljoner kronor under tre år på ett statligt stöd som ska subventionera placeringar av barn och ungdomar i familjehem.

Det är en satsning som framför allt Liberalerna har drivit i budgetförhandlingarna. Enligt uttalanden från partiledaren Nyamko Sabuni är syftet att fler barn ska placeras.

SBU: "Inga belägg"

Men påståendet om att för få barn placeras i familjehem får inte stöd från vare sig expertmyndigheten, professionen eller Sveriges kommuner och regioner.

– Jag känner inte till att det finns belägg för att för få barn placeras i familjehem, säger Knut Sundell, docent och sakkunnig i socialt arbete, vid Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, till Altinget.

Många gånger är det inte så enkelt. Man ska inte tro att när man tar ett barn från en miljö och placerar i en annan, att de ska växa lika bra som andra barn.

Knut Sundell, sakkunnig socialt arbete, SBU

Läs hela artikeln – där SBU talar om faran med placeringar och fackförbundet Vision och SKR talar om vad staten borde hjälpa till med –  på Altinget Vård&Hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00