Kritik mot budgetsatsning på fler familjehemsplaceringar

BARN. Genom en statlig subvention till kommunerna vill januaripartierna, med Liberalerna i spetsen, öka antalet barn som placeras i familjehem. Men experterna ifrågasätter politikernas påståenden om att fler barn borde placeras.

Regeringen och januaripartierna lägga 700 miljoner kronor under tre år på ett statligt stöd som ska subventionera placeringar av barn och ungdomar i familjehem.

Det är en satsning som framför allt Liberalerna har drivit i budgetförhandlingarna. Enligt uttalanden från partiledaren Nyamko Sabuni är syftet att fler barn ska placeras.

SBU: "Inga belägg"

Men påståendet om att för få barn placeras i familjehem får inte stöd från vare sig expertmyndigheten, professionen eller Sveriges kommuner och regioner.

– Jag känner inte till att det finns belägg för att för få barn placeras i familjehem, säger Knut Sundell, docent och sakkunnig i socialt arbete, vid Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, till Altinget.

Läs hela artikeln – där SBU talar om faran med placeringar och fackförbundet Vision och SKR talar om vad staten borde hjälpa till med –  på Altinget Vård&Hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Forrige artikel Per Bolund och Isabella Lövin håller pressträff Per Bolund och Isabella Lövin håller pressträff Næste artikel L om budgeten: L om budgeten: "Granska pengarna innan vi öser på mer"
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.