Bilköpare kan bli av med klimatbonus efter fem år

MILJÖBILAR. För att hejda exporten av statligt subventionerade miljöbilar vill regeringen kunna kräva tillbaka klimatbonusen från den första köparen i upp till fem år – även om personen inte längre äger bilen.

Foto: Tomas Oneborg/TT
Johanna Alskog

Klimatbonusen har i princip samma klimatnytta oavsett om bilen rullar på svenska eller utländska vägar. Exporten innebär dock att klimatbonusen som styrmedel att nå de svenska klimatpolitiska målen blir mindre kostnadseffektiv, vilket även har påtalats av Riksrevisionen. 

ur miljödepartementets promemoria "Klimatbonusbilar ska vara registrerade i fem år"
Fakta
Upp till 60 000 kronor
"Miljöanpassade fordon som är tagna i trafik första gången före 2020 med utsläpp av koldioxid på upp till 60 g/km och fordon tagna i trafik första gången under 2020 eller senare med utsläpp av koldioxid på upp till 70 g/km premieras med en bonus på maximalt 60 000 kronor."
Källa: Transportstyrelsen

Den som tar emot en statlig klimatbonus vid köp av en miljöbil kan tvingas betala tillbaka bonusen om bilen exporteras. Förslaget, som miljödepartementet har skickat ut på remiss, innebär att "mottagaren av bonusen åtar sig att i minst fem år från det att bilen har ställts på att se till att bilen inte avregistreras".

Kritik från biltillverkarna

Anders Norén, teknisk chef branschorganisationen Bil Sweden, anser att förslaget riskerar att skapa tvister mellan säljare och köpare.

– Vi anser att den som ska ha skyldigheten att betala tillbaka bonusen är den som äger bilen, det vill säga att den följer med bilen. Inte att den första ägaren blir återbetalningsskyldig om bilen säljs till utlandet, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln, om varför miljödepartementet väljer att inte låta återbetalningsskyldigheten följa med bilen samt hur organisationen Gröna bilister ser på förslaget, på Altinget Miljö&Energi. teckna gratis provprenumeration här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00