Bilköpare kan bli av med klimatbonus efter fem år

MILJÖBILAR. För att hejda exporten av statligt subventionerade miljöbilar vill regeringen kunna kräva tillbaka klimatbonusen från den första köparen i upp till fem år. Branschorganisationen Bil Sweden stöder idén om återkrav, men anser att miljödepartementets förslag behöver förbättras.

Foto: Tomas Oneborg/TT
Johanna Alskog

Klimatbonusen har i princip samma klimatnytta oavsett om bilen rullar på svenska eller utländska vägar. Exporten innebär dock att klimatbonusen som styrmedel att nå de svenska klimatpolitiska målen blir mindre kostnadseffektiv, vilket även har påtalats av Riksrevisionen. 

ur miljödepartementets promemoria "Klimatbonusbilar ska vara registrerade i fem år"
Fakta
Upp till 60 000 kronor
"Miljöanpassade fordon som är tagna i trafik första gången före 2020 med utsläpp av koldioxid på upp till 60 g/km och fordon tagna i trafik första gången under 2020 eller senare med utsläpp av koldioxid på upp till 70 g/km premieras med en bonus på maximalt 60 000 kronor."
Källa: Transportstyrelsen

Det behövs en skarpare funktion som innebär att staten kan kräva tillbaka en utbetalad klimatbonus om bilen i fråga snabbt säljs vidare till utlandet. Det anser Anders Norén, teknisk chef

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00