Allt färre följer rekommendationer mot smittspridning

SMITTSKYDD. Enligt länsstyrelsernas rapporter efterlevs Folkhälsomyndighetens rekommendationer allt sämre. Men länen har inget gemensamt system för observation.

– Vi gör ingen kvalitetssäkring av det, säger Fredrik Kristell, krisledningschef på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen Skåne samordnar insatsen. Fredrik Kristell tror att människor börjar bli mättade på att följa rekommendationer.

– Vi haft semester och har då ett annat beteende än på arbetet och i skolan, säger han till Altinget och fortsätter:

– Vi har pratat om corona, riktlinjer och rekommendationer sedan slutet på februari. Det är svårt för folk att hålla sig nyfikna och uppdaterade. Många går och undrar när vi får gå tillbaka till det normala.

Väderberoende

Länen rapporterar in att efterlevnaden tycks påverkas av vädret. På barer, restauranger, stränder och i nationalparker uppstår trängsel vid vackert väder. Likaså ökar trängseln på kvällar och helger.

Vid dåligt väder är efterlevnaden lägre i köpcentrum och butiker.

Läs hela artikeln på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här. 

 

Forrige artikel Överblick: Skolor ska undvika distans och ministrar kritiseras Överblick: Skolor ska undvika distans och ministrar kritiseras Næste artikel Klimatbråk mellan Söder (SD) och Eneroth (S) Klimatbråk mellan Söder (SD) och Eneroth (S)
Pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

PRESSTRÄFF. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller pressträff om coronapandemins effekter på arbetsmiljön och berättar om nya regeringsuppdrag till Arbetsmiljöverket. Se den live här. 

Sverige ordnar EU-lager för sjukvårdsmateriel

Sverige ordnar EU-lager för sjukvårdsmateriel

BEREDSKAP. Sverige har fått grönt ljus att hysa EU-lager i Kristinehamn, med skyddsutrustning och medicinteknik vid kris. Beredskapslagret ska vara klart inom ett halvår.

– Sverige ligger oerhört väl strategiskt till, säger Anneli Bergholm-Söder, MSB.