Miljöpartiets motgångar: "Vi är dåliga på att skryta"

MOTVIND. Det är inte språkrörens fel att förtroendet för Miljöpartiets miljöpolitik rasar, utan det är resten av partiet som måste ta ett större ansvar för att skryta om framgångar, förmedla visioner – samt kritisera regeringsbesluten. Det anser MP-kommunpolitiker som Altinget har talat med.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Johanna Alskog

På onsdagen var det fyra år sedan Isabella Lövin valdes till språkrör för Miljöpartiet och den fjärde juni har Per Bolund stått vid hennes sida i ett år. Men duon för en ständig kamp mot riksdagsspärren och nyligen visade en mätning från DN/Ipsos att allmänhetens förtroende för det gröna partiets miljöpolitik rasar.

Sedan sommaren år 2014 har andelen som anser att Miljöpartiet har den bästa miljö- och klimatpolitiken dalat från 62 till blott 20 procent. 

Karin Svensson Smith är oppositionsråd i Lunds kommun. Enligt Svensson Smith måste partiet "bli bättre, vässa sig, driva opinion, få väljarna att förstå och få gehör". Men det finns en hake.

– Det är svårt att göra samtidigt som man sitter i regeringen. Socialdemokraterna har andra, närstående organisationer som kan göra allt det här på ett friare sätt: LO, Arenagruppen och Reformisterna till exempel. Så tror jag att Miljöpartiet också måste göra. Vi behöver kunna driva en stark grön opinion som argumenterar för den politik som Miljöpartiet skulle vilja se, säger hon.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi där bland andra tidigare kommunalrådet Ulf Kamne och Henrik Ölvebo, kommunalråd i Gällivare, intervjuas om Miljöpartiets motvind. Teckna gratis provprenumeration här.

Nämnda personer

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

Karin Svensson Smith

Oppositionsråd (MP) Lunds kommun, tidigare riksdagsledamot (V och MP)
Lärare (Lunds uni.)

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00