Miljöpartiets motgångar: "Vi är dåliga på att skryta"

MOTVIND. Det är inte språkrörens fel att förtroendet för Miljöpartiets miljöpolitik rasar, utan det är resten av partiet som måste ta ett större ansvar för att skryta om framgångar, förmedla visioner – samt kritisera regeringsbesluten. Det anser MP-kommunpolitiker som Altinget har talat med.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Johanna Alskog

På onsdagen var det fyra år sedan Isabella Lövin valdes till språkrör för Miljöpartiet och den fjärde juni har Per Bolund stått vid hennes sida i ett år. Men duon för en ständig kamp mot riksdagsspärren i opinionsmätningarna och nyligen visade en mätning från DN/Ipsos att allmänhetens förtroende för det gröna partiets miljöpolitik rasar.

Sedan sommaren år 2014 har andelen som anser att Miljöpartiet har den bästa miljö- och klimatpolitiken dalat från 62 till blott 20 procent.

Ulf Kamne är tidigare grönt kommunalråd i Göteborg. Han säger samma sak som alla de Miljöpartister Altinget talar med – partiet får igenom mycket i regeringssamarbetet, men når inte ut med sina framgångar.

De otaliga presskonferenserna under coronakrisen där regeringen har presenterat olika åtgärdspaket är en tydlig illustration av Miljöpartiets problem, enligt Kamne.

Man får inte glömma att MP är ett litet parti och S är ett väldigt stort parti. Vi är dessutom egentligen ett av fyra partier. Vi har lyckats få igenom stora miljösatsningar i budgeten, utifrån vår storlek är det svårt att få igenom mer genomslag.

Sibylla Jämting, regionråd i Region Jönköpings län

Man ska alltid vara jätteorolig. Man måste jobba hela tiden. Det är en anledning till att politiker slits ut.  

Ulf Kamne, tidigare kommunalråd i Göteborg, om hur stor anledning det finns att oroa sig för riksdagsspärren

– Man är med i regeringen och diskuterar och är nöjd att man får igenom saker i förhandlingarna, men man bevakar inte att man får står där framme och berätta om det. Det har varit slående hur tre (S)-ministrar har stått på podiet och presenterat paket efter paket, utan att vare sig vice statsministern eller finansmarknadsministern har varit med, säger han.

"Man måste välja väg"

Det är ingen tacksam roll att vara det lilla partiet i ett regeringssamarbete, det återkommer flera av kommunpolitikerna till. Det är dessutom en roll som passar just Miljöpartiet extra illa, enligt Kamne.

För det begriper ju alla, att i regeringen med S så är de de stora och MP de små. Sen så har vi L och C på det.

Karin Svensson Smith, oppositionsråd i Lund, om Miljöpartiets regeringsroll

– Miljöpartiets politik är radikal med en hög förändringsambition. Sådant är svårt att kombinera med ansvarstagande, med regerandet. Men man måste välja väg och det har man i viss mån också gjort. Man har lagt mycket energi på att vara regeringsduglig, att visa att vi ballar inte ur och hoppar av, säger Ulf Kamne som anser att det vägval som Miljöpartiet har gjort är rätt.

Miljöpartiet måste bli bättre på att föra ut sina framgångar, enligt Kamne. Men samtidigt bör miljöpartister tänka på att prata mindre.

– Miljöpartister tenderar att vara resonerande och vi pratar mycket, jag också. Vi fattar inte alltid medielogiken, säger han.

Två sätt att tackla problemet

Karin Svensson Smith är en politiker med lång riksdagserfarenhet, bland annat som ordförande i trafikutskottet. I dag är hon oppositionsråd i Lunds kommun. Enligt henne finns det två sätt att angripa problemet med det sviktande förtroendet för partiets miljö- och klimatpolitik.

– Antingen lägger man större fokus på något helt annat politiskt område eller så ser man till att lyfta klimatfrågan i den allmänna debatten, så att frågan blir avgörande. Jag företräder det senare alternativet.

Enligt Svensson Smith måste partiet "bli bättre, vässa sig, driva opinion, få väljarna att förstå och få gehör". Men det finns en hake.

– Det är svårt att göra samtidigt som man sitter i regeringen. Socialdemokraterna har andra, närstående organisationer som kan göra allt det här på ett friare sätt: LO, Arenagruppen och Reformisterna till exempel. Så tror jag att Miljöpartiet också måste göra. Vi behöver kunna driva en stark grön opinion som argumenterar för den politik som Miljöpartiet skulle vilja se, säger hon.

Om intern kritik mot regeringsbeslut

För språkrören och de övriga MP-ministrarna är det inte läge att först fatta beslut i regeringen – och sen gå ut och argumentera emot det man kommit överens om, påpekar Svensson Smith. Det är här resten av partiet måste kliva in i debatten.

– Vi i partiet måste artikulera oss, vi måste ta ett större ansvar för att vara med i den politiska diskussionen. Per och Isabella kan inte sitta på de två stolarna samtidigt, säger hon och fortsätter:

– De flesta är lite för ängsliga, de lägger locket på sig själva. Men det är en missriktad välvilja att hålla kritiken internt.

Tom Andersson är kommunalråd i Borås. Han konstaterar att det är svårt för språkrören att sitta i regeringen och samtidigt kommunicera sin egen politik, men frågan är vem som ska göra det.

– Det är där dilemmat ligger, vilka roller har olika delar av partiet? säger han.

"Hade gärna sett andra språkrör"

Sibylla Jämting, MP-regionråd i Region Jönköpings län, anser att Per Bolund och Isabella Lövin måste bli bättre på att företräda Miljöpartiet, det räcker inte med att vara ansvarstagande ministrar.

– Bolund och Lövin är ju som de är. De är duktiga, mycket bra i regeringen, men jag hade gärna sett andra företrädare som språkrör. De är inte tydliga nog i kommunikationen av vår politik, säger hon.

Enligt henne handlar det inte enbart om att det svårt att kombinera rollen som visionärt språkrör med duglig regeringspartner.

– Bolund är ganska ny än så länge. Lövin är duktig, men jag skulle vilja se någon som är bättre på att driva visionerna, säger hon.

Mer skryt och mer vardagsnära

Henrik Ölvebo är gruppledare för MP i Gällivare och kommunstyrelsens ordförande. Gällivare var en av de få kommuner där Miljöpartiet gjorde ett starkt kommunval. Bakom det ligger ett lokalt arbete med att ändra människors uppfattning om partiet, berättar Ölvebo.

– Här i Gällivare, där de stora arbetsgivarna är LKAB och Boliden, fanns exempelvis en uppfattning om att Miljöpartiet är emot gruvor. Då fick vi gå ut och förklara att vi inte är det, men att vi inte vill ha gruvor överallt, att ibland är natur- och kulturvärdena högre. Men det är oftast då vi syns, när vi är emot något, säger han och fortsätter:

– En av våra stora utmaningar är att vi har svårt att få ut bilden av vår politik och våra förslag, istället finns en bild av att vi framför allt är emot saker.

Partiet måste bli bättre på att skryta om sina framgångar, som klimatlagen exempelvis, enligt Ölvebo. Men det handlar också om att bli tydligare och mer vardagsnära.

– Exempelvis att konkretisera vår vision och vårt mål om en fossilfri fordonsflotta. Vi måste kunna berätta om hur det är tänkt att fungera, med laddstationer och HVO och så vidare. Många sympatiserar med våra slutmål, men när människor inte ser hur resan dit ska gå till så blir det otryggt. Då röstar man på något som känns mera tryggt, säger Henrik Ölvebo.

Att gå ut och kritisera de beslut som Miljöpartiet är med och fattar i regeringen kallar han för "en svår balansgång", men att det samtidigt viktigt att inte bli för institutionella.

Coronapolitiken och MP

De många åtgärdspaket som regeringen presenterar med anledning av coronakrisen är en utmaning för Miljöpartiet, att visa att partiet fyller sin roll och att åtgärderna får rätt (miljö-)innehåll, enligt Karin Svensson Smith.

– Oljan tillhör dåtiden, det ska inte satsas en krona på det. Bygg ut stambanan, biogasen och så vidare. Det finns så mycket som tillhör framtiden, där det finns jobb, att satsa på, säger hon.

Sibylla Jämting är kritisk till de stora summor regeringen lägger på att rädda flygbolaget Sas.

– Man måste göra kompromisser och visst, vi behöver flygplan. Men vi ska inte satsa skattepengar på att rädda ohållbara verksamheter, vi ska satsa på det som man bedömer är någorlunda hållbart. Jag tycker regeringen skulle ha bantat och villkorat detta paket, och att Miljöpartiet borde ha drivit det i förhandlingarna, säger hon.

Men Ulf Kamne är övertygad om att språkrören gjorde det de kunde. 

– Annars hade det inte tagit sådan tid att få fram överenskommelsen om flyget, MP var inte med på upplägget utan har bråkat om det, säger han.

Dokumentation

"Det här borde fler veta att vi har fått igenom i regeringen"

Karin Svensson Smith, Lund

– Reduktionsplikten. Tidigare handlade hela omställningen om att byta bil, vilket var bilindustrins våta dröm. Nu handlar det också om att byta drivmedel. Hur många vet att det var MP som fick det att hända?

Ulf Kamne, Göteborg

– Klimatramverket, målet om 100 procent förnybar energi, havspolitiken är några exempel. Vi får igenom mycket.

Henrik Ölvebo, Gällivare

– Klimatlagen är en seger man kan skryta med. Här i Norrbotten har vi varit dåliga på att skryta om Industriklivet.


Nämnda personer

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

Karin Svensson Smith

Oppositionsråd (MP) Lunds kommun, tidigare riksdagsledamot (V och MP)
Lärare (Lunds uni.)

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00