Ett år sen valet – det gör de tidigare EU-parlamentarikerna i dag

KARTLÄGGNING. Tankesmedjor, PR-branschen, organisationer och sabbatsår. 16 av 20 svenska EU-parlamentariker lämnade parlamentet för ett år sedan. Altinget har kollat vad de sysslar med i dag.

Det har snart gått ett år sedan valet till Europaparlamentet. 16 ledamöter lämnade parlamentet. Jakop Dalunde (MP), har som en följd av brexit återvänt. Men för 15 av ledamöterna har det inneburit nya jobb, eller i vissa fall sabbatsår.

Veteran

En av dem som satt längst, 15 år, var Gunnar Hökmark (M). I dag delar han sin tid mellan flera olika uppdrag.

– Jag är ordförande för tankesmedjan Frivärld som tar en stor del av min tid. Jag är också senior advisor på Kreab och har ett antal andra styrelseuppdrag. Sen är jag relativt aktiv i debatten bland annat hos er, säger han till Altinget.

Sabbatsår

Flera har nya jobb. Men det finns också de som har valt att helt ta en paus.

– Just nu har jag ett sabbatsår. Jag tar det ganska lugnt, läser böcker och självisolerar mig med familjen, säger Max Andersson (tidigare MP), till Altinget.

Läs hela artikeln om vad de 15 europaparlamentarikerna sysslar med i dag på Altinget Rikspolitik.

Forrige artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (8 maj)  Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (8 maj)  Næste artikel EU:s kriskommissionär: Solidaritet fungerar om det brinner i ett hus, men inte i hela byn EU:s kriskommissionär: Solidaritet fungerar om det brinner i ett hus, men inte i hela byn