Ett år sen valet – det gör de tidigare EU-parlamentarikerna i dag

KARTLÄGGNING. Tankesmedjor, PR-branschen, organisationer och sabbatsår. 16 av 20 svenska EU-parlamentariker lämnade parlamentet för ett år sedan. Altinget har kollat vad de sysslar med i dag.

Det har snart gått ett år sedan valet till Europaparlamentet. Den 26 maj hölls valet och innebar att 16 svenska ledamöter byttes ut. En av dessa, Jakop Dalunde (MP), fick som en följd av brexit återvända till parlamentet. Men för 15 av ledamöterna har det inneburit nya jobb, eller i vissa fall sabbatsår.

Tre parlamentariker hade suttit i 15 år. Anna Hedh (S) har återvänt till Kalmar och jobbar som gruppchef på Hyresgästföreningen. Christofer Fjellner (M) är ordförande för Moderaternas idéprogramsarbete. Medan Gunnar Hökmark (M) delar sin tid mellan flera olika uppdrag.

– Jag är ordförande för tankesmedjan Frivärld som tar en stor del av min tid. Jag är också senior advisor på Kreab och har ett antal andra styrelseuppdrag. Sen är jag relativt aktiv i debatten bland annat hos er, säger han till Altinget.

Login