Ali Esbati (V): "Coronakrisen visar det vi länge pekat på"

INTERVJU. Undersköterskor och busschaufförer är betydligt mer nödvändiga än börsmäklare eller ägare i banker, enligt Ali Esbati. Han anser att januariavtalets las-förändringar är verklighetsfrånvända och att coronakrisen belyser bristerna i välfärden.

Men tanken om ett tryggare arbetsliv och en tryggare arbetslöshet från vänsterpartistiskt håll är inget nytt, även om frågan fått ett uppsving i samband med varsel och rusningar till a-kassan.

– Det tillfälliga åtgärderna borde vara permanenta. Det är orimligt att de bara ska gälla året ut. Coronakrisen visar det vi länge pekat på, nämligen att a-kassan har försämrats på ett sätt som lämnar många utan skydd, säger Ali Esbati till Altinget.

Han menar att de osäkra anställningarna behöver betraktas som ett samhällsproblem och att januariavtalets ambition att försämra anställningstryggheten är verklighetsfrånvänt.

– Det blir bisarrt att gå vidare med förändringarna i las. Det borde gå i motsatt håll.

Läs hela intervjun och om V:s förslag att hjälpa arbetsmarknaden under coronakrisen i artikeln på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Corona: Regeringen håller pressträff Corona: Regeringen håller pressträff Næste artikel Överblick: Uppsving för S och M och halv miljard till medier Överblick: Uppsving för S och M och halv miljard till medier