Kritikstorm mot regeringens remisshantering

MAKTFÖRSKJUTNING. Smittskyddslagen ändras så att regeringen kan vidta åtgärder utan att först få dem godkända av riksdagen. Men regeringens beredning av frågan får kritik från flera tunga aktörer.

Regeringen har lagt fram en proposition som gör att regeringen får möjlighet att fatta beslut om exempelvis begränsningar av folksamlingar och omfördelning av läkemedel utan att först fråga riksdagen.

Efter att regeringen mötte partiledarna på tisdagen står det klart att riksdagen kommer att ge grönt ljus till förslaget.

Kritikstorm

Men regeringens hantering av ärendet får kritik från flera aktörer för dels det låga antalet remissinstanser, dels den korta svarstiden, 24 timmar under en helg.

– Det är fullständigt oacceptabelt att man går ut med en remisstid som slutar på en söndag. Där man dessutom inte involverar några privata instanser överhuvudtaget. Att man ger remissinstanserna ett dygn på sig och dessutom under en helg är sanslöst. Det är inte ett förfarande som är värdigt en rättsstat, säger Karin Svanborg-Sjövall, vd Timbro, till Altinget.

Läs hela artikeln med kommentarer från Företagarna, Justitieombudsmannen och Förvaltningsrätten i Stockholm på Altinget Rikspolitik.

Forrige artikel Pressträff med statsministern, Isabella Lövin och Lena Hallengren Pressträff med statsministern, Isabella Lövin och Lena Hallengren Næste artikel Överblick: V vill stoppa vräkningar och regeringen får ökad makt Överblick: V vill stoppa vräkningar och regeringen får ökad makt
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.