Kritikstorm mot regeringens remisshantering

MAKTFÖRSKJUTNING. Smittskyddslagen ändras så att regeringen kan vidta åtgärder utan att först få dem godkända av riksdagen. Men regeringens beredning av frågan får kritik från flera tunga aktörer.

Statsminister Stefan Löfven (S) vid pressträffen då han presenterade lagförslaget.
Statsminister Stefan Löfven (S) vid pressträffen då han presenterade lagförslaget.Foto: Erik Simander/TT
Johan Manell

Regeringen har lagt fram en proposition som gör att regeringen får möjlighet att fatta beslut om exempelvis begränsningar av folksamlingar och omfördelning av läkemedel utan att först fråga riksdagen.

Efter att regeringen mötte partiledarna på tisdagen står det klart att riksdagen kommer att ge grönt ljus till förslaget.

Kritikstorm

Men regeringens hantering av ärendet får kritik från flera aktörer för dels det låga antalet remissinstanser, dels den korta svarstiden, 24 timmar under en helg.

– Det är fullständigt oacceptabelt att man går ut med en remisstid som slutar på en söndag. Där man dessutom inte involverar några privata instanser överhuvudtaget. Att man ger remissinstanserna ett dygn på sig och dessutom under en helg är sanslöst. Det är inte ett förfarande som är värdigt en rättsstat, säger Karin Svanborg-Sjövall, vd Timbro, till Altinget.

Läs hela artikeln med kommentarer från Företagarna, Justitieombudsmannen och Förvaltningsrätten i Stockholm på Altinget Rikspolitik.

Nämnda personer

Karin Svanborg-Sjövall

Statssekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand (M)
Fil.kand i statsvetenskap och europastudier, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00