Regeringen bryter inte mot klimatlagen

KLIMATPOLITIK. Regeringen bryter inte alls mot sin egen klimatlag. Men bland andra Miljöpartiet hade gärna sett att så vore fallet.

Enligt medierapporteringen och debatten om Klimatpolitiska rådets årsrapport som nyligen presenterades bryter regeringen mot sin egen klimatlag.

Men att påstå det är att göra "bör" till ett "ska". I klimatlagen står det endast att handlingsplanen bör innehålla bland annat effektbedömningar och tidsplaner.

"Kan ha sagts av misstag"

Hos Klimatpolitiska rådet tycker man att debatten tog väl mycket skruv.

– Vi var angelägna i förarbetet inför presentationen att vara noga med att säga att de inte bryter mot lagen, utan att det handlar om att de inte lever upp till lagens krav. Men det kan säkert också ha varit så att det kan ha sagts ändå av misstag, under någon av alla de intervjuer som gjordes under dagen, säger Ola Alterå, kanslichef på Klimatpolitiska rådet till Altinget.

Läs hela artikeln, med kommentarer från bland annat Moderaterna och Centerpartiet, på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Forrige artikel Han är Årets hälsofrämjande chef Han är Årets hälsofrämjande chef Næste artikel Socialstyrelsens gd: Socialstyrelsens gd: "Vi är inte tagna på sängen"
SJF och TU: Beslutet möjliggör fortsatt granskning av makthavare

SJF och TU: Beslutet möjliggör fortsatt granskning av makthavare

DEBATT. Beslutet att upphäva producentansvaret för returpapper är fattat. Det är ett viktigt beslut och det enda möjliga. Det finns debattörer som hävdar att journalistiken nu smiter undan ansvar och att miljön får ta smällen. Det stämmer inte, skriver Journalistförbundets Ulrika Hyllert och TU:s nya vd Ewa Thorslund.