Regeringen bryter inte mot klimatlagen

KLIMATPOLITIK. Regeringen bryter inte alls mot sin egen klimatlag. Men bland andra Miljöpartiet hade gärna sett att så vore fallet.

Klimatpolitiska rådets ordförande Ingrid Bonde menar att lagen inte efterlevs "eftersom effektbedömningar är grundförutsättningen för att man ska kunna bedöma om politiken faktiskt åstadkommer det som målen är satta att åstadkomma."
Klimatpolitiska rådets ordförande Ingrid Bonde menar att lagen inte efterlevs "eftersom effektbedömningar är grundförutsättningen för att man ska kunna bedöma om politiken faktiskt åstadkommer det som målen är satta att åstadkomma."Foto: Anders Wiklund/TT
Jacob Hederos

Enligt medierapporteringen och debatten om Klimatpolitiska rådets årsrapport som nyligen presenterades bryter regeringen mot sin egen klimatlag.

Men att påstå det är att göra "bör" till ett "ska". I klimatlagen står det endast att handlingsplanen bör innehålla bland annat effektbedömningar och tidsplaner.

"Kan ha sagts av misstag"

Hos Klimatpolitiska rådet tycker man att debatten tog väl mycket skruv.

– Vi var angelägna i förarbetet inför presentationen att vara noga med att säga att de inte bryter mot lagen, utan att det handlar om att de inte lever upp till lagens krav. Men det kan säkert också ha varit så att det kan ha sagts ändå av misstag, under någon av alla de intervjuer som gjordes under dagen, säger Ola Alterå, kanslichef på Klimatpolitiska rådet till Altinget.

Läs hela artikeln, med kommentarer från bland annat Moderaterna och Centerpartiet, på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Nämnda personer

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

Johan Hultberg

Riksdagsledamot (M)
Gymnasieutbildning

Lars Tysklind

Ordförande Miljömålsberedningen, ledamot kommunfullmäktige (L) Strömstad kommun, ledamot i regionfullmäktige i Västra Götaland, ledamot i partistyrelsen (L)
Tandläkare (Tandläkarhögskolan i Göteborg, 1977)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00