Riksbanken rustar verktygslådan när coronaviruset slår mot ekonomin

KRISÅTGÄRDER. Än så länge klarar sig den svenska marknaden bra. Men Riksbanken utesluter inte att ekonomin kan drabbas hårt av coronaviruset. Centralbanken vill möta det med hjälp av bankerna.

Coronaviruset skapar oro på världsmarknaden. Riksbanken utesluter inte att det kan komma ett läge då banken måste vidta åtgärder för att hjälpa svenska företag.

Riksbanken planerar för att kunna stärka likviditeten via bankerna. Det vill säga att Riksbanken lånar ut pengar till bankerna under särskilda villkor som gör att de i slutändan når företagen som behöver dem.

Räntan

Räntevapnet är ingenting som kommer att användas för coronasituationen – åtminstone inte i nuläget.

– Penningpolitik är medvetet designad på ett sådant sätt så att under normala omständigheter regnar räntan ned över alla på ett någorlunda likformigt sätt. Det innebär att penningpolitiska åtgärder inte riktigt har den funktionalitet som man tänker sig. Utan om man funderar på vad som kan vara aktuellt i dagsläget så är det mera fråga om balansräkningen. Vi kan låna ut och via bankerna bidra till att mildra konsekvenserna, säger riksbankschef Stefan Ingves.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Tema: Corona

Forrige artikel Överblick: Krispaket till följd av corona och grundskolan ska förlängas Överblick: Krispaket till följd av corona och grundskolan ska förlängas Næste artikel Känd statsvetare avliden Känd statsvetare avliden