Nya lagar för försvaret – fler staber och skyddsobjekt

LISTA. Nu vid årsskiftet träder flera nya lagar i kraft inom försvaret. Försvarsmakten får nya staber, fler skyddsobjekt och skyddsvakterna får ökade befogenheter.

Förra året inrättades och utlokaliserades försvarsgrensstaberna för flyget, marinen och armén. Syftet med den ökade geografiska spridningen var att ledningen skulle bli mindre sårbar. Enligt Försvarsmakten (FM) har inrättandet av staberna förenklat organisation och ledning.

Med detta som bakgrund har man därför beslutat att från och med 1 februari även inrätta militärregionsstaber. Enligt FM så kommer hemvärnet att stärkas i och med att hemvärnsförbanden får regionala chefer med samlat ansvar för verksamheten inom den egna regionen.

Fler skyddsobjekt 

Tillkännagivanden från riksdagen och en parlamentariskt sammansatt kommitté har till slut lett fram till en ny lag om skyddsobjekt. Fler anläggningar, områden, fartyg och militära fordon ska nu kunna bli skyddsobjekt.  

Läs hela artikeln om de nya lagarna och vart de nya staberna ska sitta på Altinget Säkerhet. Teckna ett gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: LO-missnöje och tre KU-anmälningar – tuff dag för Löfven Överblick: LO-missnöje och tre KU-anmälningar – tuff dag för Löfven Næste artikel Överblick: Ex-minister blir ny landshövding och SD svänger om EU-försvar Överblick: Ex-minister blir ny landshövding och SD svänger om EU-försvar
Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Opinionsskräck för januaripartierna

Opinionsskräck för januaripartierna

PROBLEM. Januariavtalet har fyllt ett år. Samtidigt kommer en sammanställning av opinionsmätningar som visar att SD är största parti och att M, KD, SD skulle få en egen majoritet om det vore val i dag.

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

DEBATT. Ett etableringsstopp för konfessionella skolor riskerar att leda till diskriminering och extremism. Att förbjuda en hel kategori skolor baserat på enskilda problem är dessutom varken rättssäkert eller genomförbart, skriver Ulla Hamilton.