Experter oense om inflationsmål

UTREDNING. Riksbanksutredningen har föreslagit att inflationsmålet fortsatt ska vara två procent. Det är bra tycker Pär Österholm, ledamot i Finanspolitiska rådet. Men LO:s chefsekonom Ola Pettersson tycker att det behöver höjas.

Riksbanskchef Stefan Ingves ska även fortsatt sikta på två procents inflation. Men det kan komma att ändras.
Riksbanskchef Stefan Ingves ska även fortsatt sikta på två procents inflation. Men det kan komma att ändras.Foto: Riksbanken
Johan Manell

En parlamentarisk kommitté har gjort en översyn av det penningpolitiska ramverket och riksbankslagen. Nyligen kom betänkandet. På 2 000 sidor stöts och blöts för- och nackdelar med olika upplägg för centralbanken.

En av delarna som diskuteras är inflationsmålet. Utredningen kommer fram till att behålla målet på två procent. Det tycker Pär Österholm, professor i nationalekonomi, är bra med tanke på att Riksbanken redan nu har svårt att nå upp i två procent.

– Att byta mål i det här läget är verkligen fel tillfälle. Det vore förödande för trovärdigheten och skulle vara extremt problematiskt, säger han.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson tycker däremot att Riksbanken bör sätta ett högre mål så snart som möjligt.

– Det finns inga bra argument för att inte ha ett högre inflationsmål, säger han.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis ej bindande provabonnemang här.

I artikeln kommenterar även Handelsbankens chefsekonom inflationsmålet och flera andra delar av Riksbanksutredningen tas upp. Dessutom får du tillgång till beslutskedjan och kan fördjupa dig i alla artiklar som Altinget skrivit om utredningen sedan den tillsattes 2016.

Nämnda personer

Ola Pettersson

Ordförande Delegationen mot arbetslivskriminalitet
MSc Economics (Handelshögskolan i Stockholm 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00