Experter oense om inflationsmål

UTREDNING. Riksbanksutredningen har föreslagit att inflationsmålet fortsatt ska vara två procent. Det är bra tycker Pär Österholm, ledamot i Finanspolitiska rådet. Men LO:s chefsekonom Ola Pettersson tycker att det behöver höjas.

En parlamentarisk kommitté har gjort en översyn av det penningpolitiska ramverket och riksbankslagen. Nyligen kom betänkandet. På 2 000 sidor stöts och blöts för- och nackdelar med olika upplägg för centralbanken.

En av delarna som diskuteras är inflationsmålet. Utredningen kommer fram till att behålla målet på två procent. Det tycker Pär Österholm, professor i nationalekonomi, är bra med tanke på att Riksbanken redan nu har svårt att nå upp i två procent.

– Att byta mål i det här läget är verkligen fel tillfälle. Det vore förödande för trovärdigheten och skulle vara extremt problematiskt, säger han.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson tycker däremot att Riksbanken bör sätta ett högre mål så snart som möjligt.

– Det finns inga bra argument för att inte ha ett högre inflationsmål, säger han.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis ej bindande provabonnemang här.

I artikeln kommenterar även Handelsbankens chefsekonom inflationsmålet och flera andra delar av Riksbanksutredningen tas upp. Dessutom får du tillgång till beslutskedjan och kan fördjupa dig i alla artiklar som Altinget skrivit om utredningen sedan den tillsattes 2016.

Forrige artikel Lövin håller pressträff: Utsläppsmål för flyget Lövin håller pressträff: Utsläppsmål för flyget Næste artikel Nya kursplaner släppta: Nya kursplaner släppta: "Ändringar som vi hoppas lugnar alla"