Experter oense om inflationsmål

UTREDNING. Riksbanksutredningen har föreslagit att inflationsmålet fortsatt ska vara två procent. Det är bra tycker Pär Österholm, ledamot i Finanspolitiska rådet. Men LO:s chefsekonom Ola Pettersson tycker att det behöver höjas.

En parlamentarisk kommitté har gjort en översyn av det penningpolitiska ramverket och riksbankslagen. Nyligen kom betänkandet. På 2 000 sidor stöts och blöts för- och nackdelar med olika upplägg för centralbanken.

En av delarna som diskuteras är inflationsmålet. Utredningen kommer fram till att behålla målet på två procent. Det tycker Pär Österholm, professor i nationalekonomi, är bra med tanke på att Riksbanken redan nu har svårt att nå upp i två procent.

– Att byta mål i det här läget är verkligen fel tillfälle. Det vore förödande för trovärdigheten och skulle vara extremt problematiskt, säger han.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson tycker däremot att Riksbanken bör sätta ett högre mål så snart som möjligt.

– Det finns inga bra argument för att inte ha ett högre inflationsmål, säger han.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis ej bindande provabonnemang här.

I artikeln kommenterar även Handelsbankens chefsekonom inflationsmålet och flera andra delar av Riksbanksutredningen tas upp. Dessutom får du tillgång till beslutskedjan och kan fördjupa dig i alla artiklar som Altinget skrivit om utredningen sedan den tillsattes 2016.

Forrige artikel Lövin håller pressträff: Utsläppsmål för flyget Lövin håller pressträff: Utsläppsmål för flyget Næste artikel Nya kursplaner släppta: Nya kursplaner släppta: "Ändringar som vi hoppas lugnar alla"
Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Opinionsskräck för januaripartierna

Opinionsskräck för januaripartierna

PROBLEM. Januariavtalet har fyllt ett år. Samtidigt kommer en sammanställning av opinionsmätningar som visar att SD är största parti och att M, KD, SD skulle få en egen majoritet om det vore val i dag.

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

DEBATT. Ett etableringsstopp för konfessionella skolor riskerar att leda till diskriminering och extremism. Att förbjuda en hel kategori skolor baserat på enskilda problem är dessutom varken rättssäkert eller genomförbart, skriver Ulla Hamilton.