Ändrat läge i förhandlingar om äganderätten

FÖRHANDLINGAR. M, KD, L, C och SD är på väg att få igenom ett tillkännagivande i riksdagen om en grundlagsutredning för att stärka äganderätten. Det kommer att påverka förhandlingarna om de äganderättsutredningar kring skogen som finns med i januariöverenskommelsen, enligt KU-ledamoten Bengt Eliasson (L).

I januariuppgörelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna utlovas inte bara en, utan flera utredningar om stärkt äganderätt. Här är det främst skogen som står i centrum. När konstitutionsutskottet nu uppmanar riksdagen att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en parlamentarisk grundlagsutredning med uppdrag att se över och stärka det grundlagsreglerade egendomsskyddet så hänger det ihop, men ändå inte, förklarar Bengt Eliasson, ledamot i KU.

– Januariavtalet rör skog och markägareförhållanden. Det KU har behandlat är mycket bredare, det sträcker sig även över vanligt fastighetsägande och immateriellt ägande, även om vi tar skogen som ett exempel, säger han till Altinget och fortsätter:

– Hade jag varit regeringen, skulle jag klappat ihop de här delarna i en utredning. De stärker bara varandra. Det är två parallella spår om samma sak.

Läs hela artikeln; om vad andra partier tycker på Altinget Miljö & Energi

Forrige artikel S-kritik: Almedalen har blivit för dyrt S-kritik: Almedalen har blivit för dyrt Næste artikel Hon blir Arbetsförmedlingens nya ordförande Hon blir Arbetsförmedlingens nya ordförande