LO och Svenskt näringsliv skeptiska till regeringsförslag för jämställda löner

LÖNEKARTLÄGGNING. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill se straff mot företag som inte arbetar aktivt med lönekartläggningar och jämställda löner. Men LO och Svenskt näringsliv tror inte på den metoden. 

Under onsdagen arrangerade Nordiska rådets svenska delegation ett seminarium om jämställdhet på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) närvarade tillsammans med representanter från bland annat Svenskt näringsliv, SKL och NIKK (Nordisk information för kunskap om kön).

Familjebildning sänker lönen

Experternas statistik var överensstämmande: Kvinnor har fortfarande lägre lön, arbetsmarknaden är uppdelad och efter familjebildning tar fler kvinnor än män ut föräldraledighet vilket cementerar en lägre löneutveckling än män ända fram till pension.

Läs också: Omtvistade årliga lönekartläggningar genomförs

Eftersom svensk lönesättning fortfarande inte är jämställd beslutade regeringen i höstas att tillsätta en utredning om hur företag som struntar i att arbeta med lönekartläggningar ska straffas.

Minister vill se hårdare tag

– Vi har en tuff lagstiftning på plats. Trots detta är det många som inte följer den och det är rimligt att detta ska få konsekvenser. Samhället signalerar på så sätt att det är viktigt att företagen gör sina lönekartläggningar och att vi har ett aktivt främjandearbete på arbetsmarknaden, säger Ylva Johanson till Altinget.

Hon betonar att det bör kosta för de företag som inte aktivt arbetar med lönekartläggningar och jämnar ut löner som inte är jämställda.

– Jag hoppas att utredningen kan leda till att vi kan få någon form av sanktioner eller viten på plats, säger Ylva Johansson.

Försenad utredning

Men utredningen har dragit ut på tiden. Ylva Johansson förklarar detta med det oklara parlamentariska läget som präglat höstens politiska klimat och hänvisar till jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

– Vi har haft en övergångsregering som inte kunnat ta beslut, säger hon.

 

Läs om vad LO och Svenskt näringsliv anser om regerings förslag,  betallänk, här kan du testa gratis

 

Forrige artikel Vinge (SD) blir ny gruppledare Vinge (SD) blir ny gruppledare Næste artikel Generaldirektör invald i akademi Generaldirektör invald i akademi