Hållbarhetsmålen integreras i skollunchen

KORTNYTT. Enligt nya råd från Livsmedelsverket ska elevernas skollunch gå i linje hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Det betyder mindre kött och mer grönsaker.

Livsmedelsverkets nya skolmatsråd försöker lyfta fram vikten av hur skolmaten kan göra skillnad när det kommer till lärande, hälsa och miljö. Livsmedelsverket vill att skolor ska minska mängden kött som serveras, öka mängden grönsaker, utöka alternativen i matsalen och jobba systematisk för att minska matsvinn. Dessa nya råd vill Livsmedelsverket ska ha ett tydligen fokus på miljö och hållbarhet eftersom råden ämnar att skolmåltiderna kan användas för att få in Agenda 2030 – de globala målen om hållbar utveckling – i skolans och elevernas vardag.

Läs vidare: "Sverige ska vara ledande i arbetet med Agenda 2030"

– Svenska kommuner lägger 6 miljarder på skolmaten varje år. Vi uppmanar rektorer och lärare att använda måltiden i undervisningen för att skapa engagemang för ett hållbart samhälle och utbilda framtida kvalitetsmedvetna konsumenter, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket anser också att skolor ska ställa lika höga krav på skolkafeterior som på skollunchen. 

– Det är inte rimligt att skolans egen kafeteria tillhandahåller läsk, godis och kakor. Det är viktigt att få lära sig äta bra mellanmål och frukostar till vardags. Utbudet i skolkafeterian bör såklart vara både gott och hälsosamt, säger Anna-Karin Quetel.

Forrige artikel Rankning av skolkommuner – flera överraskar Rankning av skolkommuner – flera överraskar Næste artikel Gränskontrollerna förlängs trots EU-kritik Gränskontrollerna förlängs trots EU-kritik
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.