Hållbarhetsmålen integreras i skollunchen

KORTNYTT. Enligt nya råd från Livsmedelsverket ska elevernas skollunch gå i linje hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Det betyder mindre kött och mer grönsaker.

Foto: Pixabay
Axel Berggren

Livsmedelsverkets nya skolmatsråd försöker lyfta fram vikten av hur skolmaten kan göra skillnad när det kommer till lärande, hälsa och miljö. Livsmedelsverket vill att skolor ska minska mängden kött som serveras, öka mängden grönsaker, utöka alternativen i matsalen och jobba systematisk för att minska matsvinn. Dessa nya råd vill Livsmedelsverket ska ha ett tydligen fokus på miljö och hållbarhet eftersom råden ämnar att skolmåltiderna kan användas för att få in Agenda 2030 – de globala målen om hållbar utveckling – i skolans och elevernas vardag.

Läs vidare: "Sverige ska vara ledande i arbetet med Agenda 2030"

– Svenska kommuner lägger 6 miljarder på skolmaten varje år. Vi uppmanar rektorer och lärare att använda måltiden i undervisningen för att skapa engagemang för ett hållbart samhälle och utbilda framtida kvalitetsmedvetna konsumenter, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket anser också att skolor ska ställa lika höga krav på skolkafeterior som på skollunchen. 

– Det är inte rimligt att skolans egen kafeteria tillhandahåller läsk, godis och kakor. Det är viktigt att få lära sig äta bra mellanmål och frukostar till vardags. Utbudet i skolkafeterian bör såklart vara både gott och hälsosamt, säger Anna-Karin Quetel.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00