Debatt

Var är skattesänkningarna, regeringen?

Varför straffar det sig fortfarande att ha ett arbete vid sidan om studierna? Varför är trösklarna in till arbetsmarknaden onödigt höga? Och var är skattesänkningarna som vi kampanjade för i valrörelsen? Det frågar sig Benjamin Jiang och Gabriella Eckardt, KDU Stockholm.

Det svenska samhället bygger inte sig självt och därför kräver vi nu handlingskraft och att regeringen prioriterar arbetslinjen och Sveriges unga, skriver debattörerna.
Det svenska samhället bygger inte sig självt och därför kräver vi nu handlingskraft och att regeringen prioriterar arbetslinjen och Sveriges unga, skriver debattörerna.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det har blivit dyrt att vara svensk och i synnerhet har det blivit dyrt att vara ung svensk. Trots ett lyckat valresultat och en ny kurs i regeringens arbete saknar dock KDU Stockholm en regering som prioriterar arbetslinjen och en borgerlig ekonomisk politik.

Varför straffar det sig fortfarande att ha ett arbete vid sidan om studierna? Varför är trösklarna in till arbetsmarknaden onödigt höga? Och var är de skattesänkningar vi kampanjade för i valrörelsen?

KDU Stockholm kräver handlingskraft för att vända denna trend och kommer därför med tips till regeringen. Det svenska samhället bygger inte sig självt. Det är de som arbetar, sliter och betalar skatt som bygger det svenska samhället. 

Här kommer tre förslag för en stärkt arbetslinje och för Sveriges unga:

Sänk arbetsgivaravgiften, inte minst för unga

Regeringen Kristersson ärvde bland Europas högsta arbetslöshet på 6,5 procent (september 2022) och bland unga låg arbetslösheten på hela 21 procent. Fler unga behöver komma in på arbetsmarknaden och få möjligheten att vara med och bidra. En sänkning av arbetsgivaravgiften för unga skulle resultera i just det. En vinst för Sveriges unga, för företagen och för det svenska samhället i stort

Slopa fribeloppet

Fribeloppet reglerar i dag den inkomst studenter kan ha vid sidan av CSN. I praktiken innebär detta att studenter som arbetar vid sidan av studierna kan få indraget CSN i det fall där man tjänar för mycket. Att på det här sättet straffa ambitiösa studenter som vill skaffa sig arbetslivserfarenhet, och genom det också bidrar till ekonomin, anser vi i KDU Stockholm vara fel väg att gå.

Höj grundavdraget: 118 000 kr skattefritt

För att fler unga ska ta sig in på arbetsmarknaden behöver trösklarna sänkas och incitamenten ökas. Det första jobbet blir sällan långvarigt men är ändå så otroligt viktigt. Det är en första erfarenhet att skriva på CV:t och en fot in på arbetsmarknaden. Genom att göra de första 118 000 kronorna skattefria ökar incitamenten för unga att ta det där första jobbet. 

De samhällsutmaningar Sverige står inför de kommande åren är varken få eller lätta att få bukt med – det handlar om allt från trygghet och rättspolitik till energi- och klimatpolitik. Många frågor är akuta och viktiga, men KDU Stockholm ser – efter regeringens snart ett år vid makten – att den klassiskt borgerliga ekonomiska politiken lätt hamnar i skymundan.

Det svenska samhället bygger inte sig självt. Därför kräver vi nu handlingskraft och att regeringen prioriterar arbetslinjen och Sveriges unga.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00