Lööf: Landsbygden behöver fler privata jobb

OMLOKALISERING. Centerledaren ser positivt på regeringens flytt av myndigheter. Men tycker att regeringen saknar strategi för att skapa fler privata jobb på landsbygden.

Foto: Bild: Centerpartiet
Johan Manell

Centerpartiet förhåller sig positivt till regeringens besked om omlokalisering av flera myndigheter.

– Vi tycker att det är bra att man ser till att statliga jobb finns i hela landet. Det här är ju egentligen en del av det landsbygdskommittén kom fram till, säger Annie Lööf (C), partiledare, till Altinget.

Samtidigt menar Lööf att det är viktigt att också mindre orter får ta del av de statliga jobben.

– Det är viktigt att man lägger jobb utanför de tre större städerna. Det är viktigt att fortsätta det arbetet, säger hon.

Minska lokalkostnader

Förutom statliga jobb så är det framför allt privata jobb i ett växande näringsliv som landsbygden och glesbygden behöver. Och där har ju regeringen helt slagit dövörat till.

Annie Lööf (C)
Partiledare

Den kommun som fick flest nya statliga jobb i det senaste omlokaliseringsbeskedet är Botkyrka kommun i södra Storstockholm. När biståndsmyndigheten Sida ska flytta dit med 500 tjänster. Men trots att Lööf gärna ser myndighetsflyttar som går till mindre städer tycker hon att det kan finnas en poäng med flyttar likt den av Sida till Botkyrka.

– En del är att minska hyreskostnaderna och skapa ett bättre nyttjande av skattebetalarnas pengar. Då kan en flytt från Stockholms innerstad till någon av våra förorter göra att kostnaderna minskar för våra myndigheter och det i sig är ju bra, säger hon.

Läs även: Per Åsling: Myndigheterna kostar onödigt mycket

Skiljelinjer

Även om Annie Lööf är positiv till regeringens omlokaliseringsarbete så finns det andra delar av att skapa jobb på gles- och landsbygd där hon tycker att regeringen inte levererar. Dels lyfter hon fram vikten av andra statliga jobb så som till exempel fler poliser. Dels tycker hon inte att regeringen skapar förutsättningar för andra typer av jobb på gles- och landsbygd.

– Förutom statliga jobb så är det framför allt privata jobb i ett växande näringsliv som landsbygden och glesbygden behöver. Och där har ju regeringen helt slagit dövörat till, säger hon.

Måste ta tid

I Danmark pågår ett liknande omlokaliseringsarbete. Där har man i två rundor omlokaliserat totalt över 7 000 jobb. I Sverige är den totala summan av omlokaliserade jobb hittills endast 2 000. Men Annie Lööf har inga synpunkter på att den svenska regeringen skulle agera för långsamt.

Läs även: Danmark omlokaliserar 3 000 statliga jobb

– Det måste ske ansvarsfullt. Det är människors jobb det handlar om. Därför tycker jag att det är rimligt att det tar tid att göra detta så att det blir rätt och riktigt.

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00