Debatt

Så ska Region Uppsala locka de bästa kliniska forskarna

Satsning på precisionsmedicin, en ny forskningsstrategi och en regional konkretisering av den nationella life science-strategin är tre delar i Region Uppsalas arbete att stärka vår position som ledande life science-kluster. Det skriver det blågröna styret i Region Uppsala.

”Vårt läns unika ställning i världen hade inte blivit verklighet utan Akademiska sjukhuset, ett av världens mest framstående universitetssjukhus.”
”Vårt läns unika ställning i världen hade inte blivit verklighet utan Akademiska sjukhuset, ett av världens mest framstående universitetssjukhus.”Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Emilie Orring (M)
Regionråd
Johan Örjes (C)
Regionråd 
Björn-Owe Björk (KD)   
Regionråd 
Malin Sjöberg Högrell (L) 
Regionråd   
Hans Wennberg (MP)  
Regionråd  
Stefan Olsson (M)  
Regionråd  
Mimmi Westerlund (KD) 
Regionråd  

I Uppsala län finns ett starkt och internationellt framgångsrikt näringsliv, som är ett resultat av många års samarbete mellan industri, akademi, sjukvård och samhälle. Enbart life science-sektorn består av cirka 200 företag och samtliga är mycket viktiga för den regionala ekonomin och tillväxten. De bidrar till jobb och skatteintäkter till välfärden. Här finns två universitet i framkant och ett universitetssjukhus som tillhör det internationella toppskicket.

Innovationer förbättrar vården

Det framgångsrika samarbetet är en vinst för alla inblandade aktörer. Forskare har lyckats ta fram nya innovationer, företag har skapat nya jobb och vården har snabbt tagit till sig innovationerna för att förbättra vårdens kvalitet. Detta har vi blivit påminda om flera gånger under det senaste året.

Omställningsförmågan i vården under pandemin är ett resultat av skickliga medarbetare och deras förmåga att både utveckla vård och ta till sig nya forskningsrön. Uppsala län har ett näringsliv med företag som är internationellt konkurrenskraftiga och som bidrar med nya lösningar på svåra problem. För några veckor sedan blev det känt att EU godkänt användandet av vaccindoser mot covid-19 från tillverkaren Novavax. Vaccinet har delvis tillverkats här i Uppsala.

Stenhård konkurrens

Vårt läns unika ställning i världen hade inte blivit verklighet utan Akademiska sjukhuset, ett av världens mest framstående universitetssjukhus. Den kliniska forskningen som bedrivs på Akademiska sjukhuset är nödvändig för att vårdens kvalitet för patienter ska utvecklas och för att medarbetarnas arbetssituation ska bli bättre.

Vi kan inte luta oss tillbaka och förlita oss på tidigare framgångar. Den globala konkurrensen är stenhård och konkurrenter i andra länder har inte tagit en paus under pandemin. Region Uppsala, universiteten och näringslivet måste därför mobilisera sina gemensamma resurser. Vi i det blågröna styret presenterar här tre delar ur ett större arbete som syftar till att utveckla ett län som lockar de bästa kliniska forskarna och utvecklar välfärden för invånarna.

Vi kan inte luta oss tillbaka och förlita oss på tidigare framgångar.

Forskning är ett av Region Uppsalas kärnuppdrag och en nödvändig del för fortsatt utveckling av hälso- och sjukvården. I dag den 6 oktober fattar regionfullmäktige beslut om en ny forskningsstrategi. I den säkerställer vi att forskning och innovation är ett högt prioriterat område i regionen och att det långvariga samarbetet mellan Region Uppsala och Vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet stärks.

Bred samverkan krävs

Mer av vården kommer även att flyttas ut till vårdcentraler och vårdcentrum runtom i länet inom ramen för det vi kallar för Effektiv och nära vård 2030. Under denna förändring är det nödvändigt att forskningens förutsättningar stärks inom primärvården och den nära vården, så att forskningsinsatser kan genomföras överallt där patienter finns.

För att Uppsala län ska kunna vara en konkurrenskraftig life science-region är det nödvändigt med bred samverkan mellan regionen, akademin och näringslivet. Samtliga aktörer måste utveckla och intensifiera samarbetet. Därför kommer vi under fullmäktige att fatta beslut om en regional konkretisering av den nationella life science-strategin.

Utveckla vården och öka välståndet

I vår budget för 2022 så tillför vi medel för precisionsmedicin som ska ge patienter vård och behandling som är skräddarsydd efter individens egna förutsättningar. Speciellt för komplexa sjukdomar kan precisionsmedicin spela en viktig roll för hur patienter med olika sjukdomar både diagnostiseras och behandlas.

Tillsammans med akademin och näringslivet kan vi lägga grunden för en starkare life science-sektor i Uppsala län som attraherar nya talanger som i sin tur utvecklar vården och ökar vårt gemensamma välstånd.

Björn-Owe Björk (KD), Mimmi Westerlund (KD), Johan Örjes (C), Hans Wennberg (MP), Emilie Orring (M), Malin Sjöberg Högrell (L) och Stefan Olsson (M).
Björn-Owe Björk (KD), Mimmi Westerlund (KD), Johan Örjes (C), Hans Wennberg (MP), Emilie Orring (M), Malin Sjöberg Högrell (L) och Stefan Olsson (M). Foto:

Nämnda personer

Stefan Olsson

Riksdagsledamot (M)
Doktor i statsvetenskap (Uppsala uni., 2000)

Björn-Owe Björk

Regionråd (KD) Region Uppsala

Johan Örjes

Regionråd (C) i Region Uppsala
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00