S-ledamöter om läkemedelstillgång: Marknaden kan inte lösa allt

SLUTREPLIK. Avskaffandet av apoteksmonopolet resulterade i en fantastiskt förbättrad tillgänglighet till läkemedel, menar de båda moderaterna. En riktig drömsits låter det som. Men det är inte hela bilden, skriver fem Socialdemokrater från Östergötlands län.

”Vårda omregleringen av apoteksmarknaden”. Det är stridsropet för Johan Hultberg (M) och Pål Jonson (M) när de svarar på vår debattartikel om de bekymmer Sverige har när det gäller läkemedelsförsörjningen. 

Avskaffandet av apoteksmonopolet resulterade i en fantastiskt förbättrad tillgänglighet till läkemedel, menar de båda moderaterna och fortsätter med att konstatera att antalet apotek har ökat med över 50 procent jämfört med monopoltiden och att serviceutbudet förbättrats. En riktig drömsits låter det som.

Men det är inte hela bilden. Förra året restnoterades mer än fyra gånger så många läkemedel jämfört med tre år tidigare. Visst är det positivt med bra service och utökade öppettider – men det hjälper knappast den som inte får tag på sin medicin. Och det är en problematik vanliga svenskar kämpade med innan coronapandemin var ett faktum – innan hela landets medicinska krisberedskap testades på riktigt. 

Är öppet självkritiska

Hultberg och Jonson skriver vidare att ”Apoteket AB hade vid omregleringen inte heller ansvaret för läkemedelsförsörjning i händelse av kris i fredstid.” Men statliga Apoteket AB hade fram till 2009 enligt en särskild förordning ansvar för att säkerställa läkemedelsförsörjningen för fredstida krishantering och höjd beredskap. 

Andra borgerliga debattörer är öppet självkritiska över hur frågan om beredskap för kriser behandlades i och med avregleringen av apoteksmonopolet 2009. Den då ansvarige ministern, Göran Hägglund (KD), är en av dem. Han säger i en intervju i DN att ”Sett i backspegeln borde vi byggt upp ett ansvar för att den funktionen skulle upprätthållas.”

Olika syn

Vi Socialdemokrater motsatte oss avregleringen av apoteksmarknaden. Vi har olika syn på detta beroende på våra ideologiska ståndpunkter. Vår bild är att marknaden inte alltid kan lösa allt och att det i det här sammanhanget blivit tydligt att det finns behov av tydliga regleringar. Därför välkomnar vi att regeringen tar hand om bristerna i läkemedelstillgången efter avregleringen. Det förtjänar alla som för sin hälsa är beroende av att systemet fungerar.


Eva Lindh (S)

Riksdagsledamot
Johan Andersson (S)
Riksdagsledamot, arbetsmarknadsutskottet
Teresa Carvalho (S)
Riksdagsledamot, socialförsäkringsutskottet
Johan Löfstrand (S)
Riksdagsledamot, civilutskottet
Mattias Ottosson (S)
Riksdagsledamot, försvarsutskottet

Forrige artikel Saco: Studenthälsans situation är orimlig Saco: Studenthälsans situation är orimlig Næste artikel "Att fysiska vårdbesök är bästa alternativet kan ifrågasättas"
Tillsynen på covid-utsatta arbetsplatser ska skärpas

Tillsynen på covid-utsatta arbetsplatser ska skärpas

TRYGGHET. Arbetsmiljöverket ska skärpa tillsynen på arbetsplatser där personalen riskerar att smittas av covid-19. OFR vill att arbetsskadeförsäkringen ska ändras och ge 100 procent ersättning till de som smittas i tjänst. Positivt, tycker Tandläkarförbundet.