Risker med gräddfiler i vårdköerna ska utredas – igen 

KÖPKRAFT. Regeringen har tillsatt en snabbutredning om riskerna med att patienter med privat sjukvårdsförsäkring får vård före dem utan försäkring. Enligt Almega Vårdföretagarna är problemet själva vårdköerna och Svensk försäkring pekar på att det redan finns relevanta lagar.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har fått i uppdrag av regeringen att utreda riskerna med att patienter med privat sjukvårdsförsäkring får gå före i vårdköerna framför patienter som får offentligt finansierad hälso- och sjukvård.

– Vård ska ges efter behov och inte efter betalningsförmåga. Nu ger vi Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att utifrån dagens kunskap undersöka och beskriva riskerna för att försäkringspatienter ges företräde och att behovsprincipen rundas, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Frågan om att privata försäkringspatienter går före i vårdköerna är återigen het sedan den politiska debatten blossade upp i december 2019 efter en granskning i Dagens nyheter. Men frågan inte ny och sjukvårdsförsäkringarna har orsakat många debatter, som Altinget tidigare rapporterat om.

Login