Debatt

Replik: En söndersplittrad vård värnar inte den personliga kontinuiteten

Liberalerna är eniga med oss socialdemokrater om värdet av hög personlig kontinuitet i vården. Sådana relationer värnas bäst i en vård som hålls samman och inte splittras sönder i olika vårdmarknader, skriver Kristina Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, i en replik.

För att uppnå hög personlig kontinuitet i vården krävs stora insatser i alla regioner, inklusive de som styrs av Liberalerna, skriver Kristina Nilsson (S).
För att uppnå hög personlig kontinuitet i vården krävs stora insatser i alla regioner, inklusive de som styrs av Liberalerna, skriver Kristina Nilsson (S).Foto: Isabell Höjman/TT
Kristina Nilsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det är bra att Liberalerna i sin debattartikel talar varmt för ökad kontinuitet i vården. Mindre bra är att undertecknarna far med osanning. I artikeln hävdar skribenterna att den primärvårdsproposition som riksdagen har beslutat om innebär att patienter ”förvägras laglig rätt till en fast läkarkontakt”.

I själva verket är det precis tvärtom. Den beslutade propositionen förstärker rätten till fast läkarkontakt. Så här står det i lagtexten: ”Patienten ska få möjlighet att välja och få tillgång till en fast läkarkontakt hos den utförare inom primärvården som patienten valt genom listning”.

Läs också

Skribenterna påstår vidare att regeringen har motsatt sig förslagen i utredningen Digifysiskt vårdval. Det påståendet måste bygga på ren okunnighet. Listning hos utförare och lagstadgad rätt för patienten att välja och få tillgång till en fast läkarkontakt hos utföraren är precis vad utredningen (s. 53) föreslog.

Behövs fler specialister

Socialdemokraterna vill att alla i Sverige ska kunna ha en egen fast läkarkontakt. Då behövs fler specialister i allmänmedicin. Det förutsätter dels att fler läkare får göra ST i allmänmedicin, dels att varje fast läkare i primärvården kan ha ett rimligt antal patienter. Det handlar om patientsäkerheten, arbetsmiljön och primärvårdens attraktionskraft.  

På regeringens uppdrag tar nu Socialstyrelsen och Vårdkompetensrådet fram rekommendationer för hur många ST i allmänmedicin som behövs i varje region. Socialstyrelsen har även nyligen, också det på regeringens uppdrag, tagit fram ett nationellt riktvärde för ett lämpligt antal patienter per läkare. Socialstyrelsen rekommenderar skarpt 1 100 patienter per specialist i allmänmedicin och 550 patienter per ST-läkare i allmänmedicin. Här krävs stora insatser i alla regioner, inklusive de som styrs av Liberalerna, för att nå det målet.  
 
Jag ser positivt på att Liberalerna är eniga med oss socialdemokrater om vikten och värdet av hög personlig kontinuitet i primärvården. Sådana relationer värnas bäst i en vård som hålls samman och inte splittras sönder i olika vårdmarknader.

Läs tidigare inlägg i debatten

Ge patienter rätt till en fast läkarkontakt

Patienter saknar rätten att lista sig på en läkare för att Socialdemokraterna i åratal har stretat emot. Vad väntar Lena Hallengren på? Det skriver Anna Starbrink (L) och Pär Lundqvist (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm respektive Västra Götalandsregionen, med flera.

Nämnda personer

Anna Starbrink

Riksdagsledamot (L)
Studier i sociologi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00