Hälsofrämjande statsbidrag halverade

Statsbidragen ägnade åt hälsofrämjande insatser halveras i år, enligt regeringsbeslut nyligen. ”Djupt olyckligt”, menar Anna Kiessling, som företräder Svenska Läkaresällskapet.

Statsbidraget som ska främja hälsosamma levnadsvanor har halverats.
Statsbidraget som ska främja hälsosamma levnadsvanor har halverats.Foto: Anders Wiklund, Jessica Gow, Sören Andersson/TT
Sanna Rayman

Särskilda statsbidrag öronmärkta att ”främja hälsosamma levnadsvanor” har betalats ut under hela mandatperioden och i slutet av förra veckan beslutade regeringen återigen om att betala ut detta stöd.

4 500 000 kronor kommer under 2022 att delas ut till professionsorganisationer inom vården och fokus i det hälsofrämjande arbetet ska ligga på ”patienter som har störst behov, både medicinskt och socioekonomiskt, av insatser”.

– Genom förebyggande och hälsofrämjande insatser kan vården verka för att stärka människors möjligheter till hälsosamma levnadsvanor. Det är nyckeln till en god och jämlik hälsa, sade socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Lägre belopp än tidigare år

Det är Socialstyrelsen som får i uppdrag att fördela bidraget. Karin Blomdahl, utredare på Socialstyrelsen, skriver i ett mejl till Altinget att statsbidragsenheten kommer att lysa ut medlen inom kort.

– Vi kan konstatera att det är ett lägre belopp som ska fördelas i år jämfört med föregående år, skriver också Blomdahl. 

Vad stödet används till

Av Socialstyrelsens återrapportering (pdf) till regeringen för hur stöden användes 2020 framgår att mottagarna då var följande: 

  • Dietisternas Riksförbund
  • Fysioterapeuterna
  • Riksföreningen för operationsvård
  • Svensk förening för allmänmedicin
  • Svensk sjuksköterskeförening
  • Svenska Barnmorskeförbundet
  • Svenska Läkaresällskapet
  • Sveriges Arbetsterapeuter
  • Yrkesföreningen för fysisk aktivitet

 

Stödet i fråga uppgick till 10 000 000 kronor åren 2019, 2020 och 2021 och har alltså mer än halverats i denna omgång.

Mottagare av stödet 2021 var Svensk förening för allmänmedicin, Svenska Läkaresällskapet, Fysioterapeuterna, Dietisternas riksförbund, Svenska Barnmorskeförbundet samt Svensk Sjuksköterskeförening. De flesta av mottagarna fick då runt 2 miljoner kronor. 

”Djupt olyckligt”

Anna Kiessling.
Anna Kiessling. Foto: Svenska Läkaresällskapet
Anna Kiessling, som är ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för prevention och folkhälsa beklagar att stödet har minskat i omfång och skriver i en kommentar till Altinget att ”professionernas insatser i detta arbete har varit mycket resurseffektiva och gett goda resultat”.

– Det finns många som ”tycker” om levnadsvanor baserat på olika intressen, kunskaper och personliga erfarenheter. För framgång måste dock strategier och vägval bygga på tillgängliga evidens vilket professionsorganisationernas arbete hela tiden gjort, konstaterar hon och fortsätter: 

– Det är djupt olyckligt att stödets halverats och det finns en uppenbar risk att det kommer att leda till att den positiva utveckling vi ser kommer att stanna av vilket i sin tur riskerar att öka hälsogapet mellan olika grupper i samhället.

Cecilia Winberg.
Cecilia Winberg. Foto: Emil Malmborg
Fysioterapeuternas förbundsordförande Cecilia Winberg är också bekymrad. Hon skriver i ett mejl till Altinget att organisationen tycker att det generellt är ”bra att det tillskjuts medel till professionsorganisationerna för att arbeta med levnadsvanor”, men är samtidigt oroad över den kapade satsningen. 

– Vi är dock bekymrade över att man väljer att sänka summan som delas ut. Särskilt nu när fokus i ännu högre grad behöver vara på insatser för folkhälsan, för att minska belastning på hälso- och sjukvård och för att öka människors livskvalitet. Därför blir det ännu viktigare att fokusera projektmedel till de grupper där man anser att de kan göra störst nytta och få störst konsekvenser för den gemensamma svenska folkhälsan, säger hon i en kommentar. 

Poddar, debatt och kunskapsstöd

Hur stöden för 2021 har använts kommer att redovisas under våren, men att döma av redovisningen för år 2020 (se faktaruta) är några vanliga insatser att organisationerna i fråga tar fram patientbroschyrer, filmad rådgivning, poddar, utbildningsmaterial, kunskapsstöd, översättningar till andra språk samt opinionsbildar på för professionen centrala hälsofrämjande områden.

Nämnda personer

Cecilia Winberg

Förbundsordförande Fysioterapeuterna
med. dr. i rehabiliteringsmedicin (Lunds uni., 2014)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00