Blivande KDU-topp om vården: ”Rör oss mot ett försäkringsbaserat system”

Kristdemokraterna har en tuff tid bakom sig och opinionssiffrorna viker. Men framtiden är ljus, tror Stefan Sarmes som inom kort väntas ta över ledningen för partiets ungdomsförbund.

Stefan Sarmes är valberedningens förslag till ny ordförande för ungdomsförbundet KDU.
Stefan Sarmes är valberedningens förslag till ny ordförande för ungdomsförbundet KDU.Foto: KDU, Fredrik Sandberg/TT
Miranda Olsson

I förra veckans DN/Ipsos mätning landade Kristdemokraterna på sitt lägsta stöd på nära fem år. Strax över tre procent, att jämföra med 5,3 procent i valet.

Men Stefan Sarmes, vice förbundsordförande i KDU, är inte orolig.

– Nej, vi vet sedan tidigare att partiet brukar tappa efter val. Det är inget dramatiskt, säger han och understryker att man måste komma ihåg vilket Sverige regeringspartierna fick ärva.

– Det är ändå åtta år av socialdemokratiskt vanstyre som måste städas upp och handlar om alltifrån energisystem, hög inflation, eskalerande brottslighet och människor som inte får vård i tid. 

Ulf Kristerssons regering är den enda kapabla att vända på utvecklingen, anser Stefan Sarmes som är nöjd med det första halvåret sedan maktskiftet – även om han hoppas på större reformer framöver.

– När vi har knäckt inflationen förväntar jag mig sänkt skatt och mer därtill, säger han. 

”Behövs extremt låg migration”

Altinget har tidigare pratat med socialminister Jacob Forssmed (KD) om kritiken mot de hårdare punkterna i Tidöavtalet, däribland skärpt anhöriginvandring och ett minskat antal kvotflyktingar. Han anser att regeringen har ett stort internationellt engagemang men betonar samtidigt vikten av att begränsa migrationen.

Stefan Sarmes, som snart väntas ta över som ny KDU-ordförande, håller med.

Stefan Sarmes

24 år, född 1998

Från Bara i Svedala kommun, bor i Stockholm

Arbetar som politisk sekreterare för Kristdemokraterna i Haninge

Vice ordförande för KDU sedan maj 2022

Tidigare distriktsordförande för KDU i Skåne

– Vi kommer behöva en extremt låg migration till Sverige under en lång tid framöver. Då ser jag att Tidöavtalet tar ett tydlig ansvar för det. 

Ungdomsförbundet vill helst se ett omfattande kvotflyktingsystem på en europeisk nivå.

Men ett sådant finns ännu inte, och minskningen görs nu?

– Vi har inte sett problemen som kommer komma efter den senaste tidens migrationsflöden, sen 2015. Att då fortsätta ha en hög migration, det skulle vara väldigt ansvarslöst, säger han.

Jag kan inte tänka mig något större 

Stefan Sarmes, Valberedningens förslag till ny KDU-ordförande

Utöver försenade elstöd och dystra opinionssiffror har Kristdemokraterna under våren också behövt hantera en kris i partiets topp, när partisekreteraren Johan Ingerö fick lämna efter att ha polisanmälts av EU-parlamentarikern Sara Skyttedal.

– Det är aldrig roligt när det uppkommer en sådan situation. Min omtanke ligger hos de två som det berör, men jag har inget skäl att kommentera det mer ingående, säger Stefan Sarmes.

Även partiledarens hantering av händelsen har väckt kritik. Sarmes tvivlar dock inte på KD-ledarens framtid och upplever att hon har ett starkt stöd i partiet. 

Hans engagemang i Kristdemokraterna tog sin början samma år som Ebba Buschs tillträdde som ny partiledare, 2015.

– Hon har svarat upp mot de utmaningar och problem som jag upplevde när jag var ung och började engagera mig i KDU. Jag kan inte tänka mig något annat än att det blir många fler Buschår framöver, säger han.

Om att grundlagsskydda aborträtten

Tidöpartierna vill slå fast aborträtten i grundlagen. Men riksdagsledamöter från det egna partiet säger nej, rapporterar SvD.

– Det är olyckligt och jag förväntar mig att riksdagsgruppen håller sig till de avtal som partiet sluter. Alla har ett ansvar att backa upp de avtal vi har, och hålla oss till det, säger Stefan Sarmes.

”Nyper mig i armen”

Av de egna politiska framgångarna än så länge väger platsen i fullmäktige i Svedala kommun tungt. I åtta år hade partiet stått utanför när Stefan Sarmes 2018 valdes till ny ledamot.

Att Nike Örbrink efter snart tre år som ungdomsförbundets ordförande snart lämnar för gruppledaruppdraget i Stockholms stad kan innebära nästa steg i karriären för kristdemokraten från Bara. Stefan Sarmes är valberedningens förslag.

– Jag försöker nypa mig själv i armen och tänka att det här kan bli verklighet ganska snart, att få leda det här förbundet. Jag kan inte tänka mig något större än det.

Han vill som andra generationens invandrare förändra bilden av vad en kristdemokrat är och kan vara. Men han vill också skjuta partiet framför sig och utveckla KD-politiken, bland annat inom den egna paradgrenen: sjukvården.

– Vi måste våga utmana om välfärdens framtida finansiering. Partiet vill förstatliga och reformera vården, det tror vi är bra. Men på längre sikt kommer vi behöva röra oss mot ett försäkringsbaserat system, säger Sarmes.

Om Chat control

Än så länge är det tyst från regeringen när det gäller det omdiskuterade EU-förslaget Chat control. Timbro beskriver förslaget som värre än Stasi, en beskrivning Stefan Sarmes håller med om: 

– Det skulle vara förödande. Jag litar faktiskt på att regeringen kommer agera och kan inte se att de skulle stödja det när det blir skarpt läge.

 

Underpresterat i klimatpolitiken

Partiet måste också ta steg framåt när det gäller en av de större samhällsfrågorna, enligt den unga kristdemokraten: klimatet.

– Högern har varit för dåliga på att ge trovärdiga och bra svar på klimatfrågan. Vi kan bli mycket bättre och jag vill vara en del i det arbetet, säger Stefan Sarmes som vill bana väg för teknikutveckling i både Sverige och andra länder.

En bättre närings-, men också skogspolitik, står på agendan. Områden där KD nu leder regeringens arbete, en position han tror kan leda till ett lyft i opinionen framöver.

– Vi fick ett enormt genomslag i Tidöavtalet, har sex ministrar och en unik möjlighet att genomföra kristdemokratisk politik. Jag är stolt över de förändringar som kommer att ske, och nu är det vi som ser till att genomföra de reformer vi lovat väljarna. 

Kristdemokratiska ungdomsförbundet väljer en ny förbundsstyrelse, inklusive ordförande, under riksmötet i Linköping 19-21 maj.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00